България няма да променя позицията си за шистовия газ
България няма да променя позицията си за шистовия газ / снимка: БГНЕС

България няма намерение да променя и продължава да поддържа позицията си в националното законодателство по отношение на шистовия газ. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред ТВ7.

Министърът напомни, че в страната ни има мораториум върху проучванията и добива на шистов газ по метода фракинг, а също така в българския закон за опазване на околната среда има текстове, според които е задължително прилагането на ОВОС.

"Това, което беше прието в България, се случи благодарение на един принцип, който ЕС поддържа – че страните членки имат право да решат сами", обясни Михайлова и подчерта, че по време на разговори и преговори България също е отстоявала тази позиция.

Министърът на околната средна и водите изтъкна колко е важно да се изработят общите устройствени планове на българските общини, които са спирани в продължение на години. Михайлова даде пример с общините по Черноморието.

"Имах среща с кметовете и съм поела ангажимента, че ще има график за подкрепата на всеки един от плановете. Това е един от приоритетите ми през тази година", категорична беше министър Михайлова.

Тя каза още, че освен забранителни заповеди за защитените зони, трябва да има и планове за управление, в които да се вижда какво може да се прави в дадена зона. "Биоразнообразието може да бъде опазвано и не всички човешки дейности пречат", отбеляза Михайлова. Тя добави, че се разчита на финансиране и от ЕС за изработването на планове за управление на зоните по НАТУРА.