Бумът на пазара на суровини продължавa
Бумът на пазара на суровини продължавa / netinfo
Според мениджърите на най-големия в света миннодобивен концерн австралийско-британския „Би Ейч Пи Билитън”, търсенето на суровини през следващите години ще се увеличава, следователно цените им ще останат високи, пише “РБК Дейли”.

Китай и Индия все още не са утолили своя “суровинен глад” - и тази ситуация ще позволи на миннодобивните компании да увеличат печалбите си, част от които изразходват за покупка на своите акции.

В концерна „Би Ейч Пи Билитън” смятат, че в средносрочна перспектива цените няма да се върнат на своето дългогодишно средно равнище. Наскоро подобно мнение изрази и техният основен конкурент, втората по-големина миннодобивна компания „Рио Тинто”. Така суровинните концерни, които в течение на дълги години скептично наблюдаваха рекордния подем на световните цени, все по-твърдо се обявяват за привърженици на тезата за настъпване на “суперцикъл”.

Тази теза гласи, че търсенето, предизвикано от индустриализацията на Китай и Индия, ще расте постоянно в дългосрочна перспектива. Това означава, че клиентите на минните концерни, като стоманодобивния отрасъл, трябва да свикват с растежа на цените на суровините и за в бъдеще.

Според анализатори вълната на сливания и поглъщания в отрасла ще продължи. Поглъщанията са ефективно средство за бързо постигане на по-голяма диверсификация на видовете суровини или региони, отбелязват експерти на Standard & Poor’s.