БНБ няма притеснения за банките гръцка собственост у нас
БНБ няма притеснения за банките гръцка собственост у нас / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
БНБ няма притеснения за банките гръцка собственост у нас
28522
БНБ няма притеснения за банките гръцка собственост у нас
  • БНБ няма притеснения за банките гръцка собственост у нас

БНБ няма притеснения за банките гръцка собственост в България, увери управителят на финансовата институция Иван Искров.

Той коментира понижението на кредитния рейтинг на южната ни съседка: „Проблемът на Гърция не е в техните банки. Проблемът на Гърция е в прекомерните харчове, които си позволиха през годините и доведоха до много голям дефицит на техния държавен бюджет и до много силно нарастване на дълга. Така че там проблемът е проблем на публичните финанси, а не на финансовия сектор. Гръцките банки като цяло са консервативни, нямат рискови активи, които бяха типични за англо-саксонските страни, особено за Ирландия, за Обединеното кралство, за Щатите. Така че нямаме някакви притеснения за техните банки. Що се касае до банките гръцка собственост в страната, нямаме абсолютно никакви притеснения, тъй като това са местни банки, регистрирани по нашия закон, със собственици без значение дали са български, гръцки, италиански и други, те са под надзора на БНБ, работят нормално и няма никакви притеснения, това са измежду банките с най-добри капиталови адекватности и показатели".

Искров определи като спекулации твърденията на анализатора на Данске банк Ларс Кристенсен, цитиран от "Блумбърг", че България, Унгария и Румъния са страните, които са най-застрашени от вероятността гръцката криза да се пренесе върху тях.

БНБ няма притеснения за банките гръцка собственост у нас
netinfo

Иван Искров внесе в НС отчета за дейността на БНБ за миналата година. Той съобщи, че вноската на банката в бюджета на държавата тази година е в размер на 354 милиона лева, които вече са преведени на държавата. Миналата година банката внесе около 400 милиона лева.