/ ThinkStock/Getty Images
Бизнес и синдикати готвят протест срещу поскъпването на тока за индустрията
95921
Бизнес и синдикати готвят протест срещу поскъпването на тока за индустрията
  • Бизнес и синдикати готвят протест срещу поскъпването на тока за индустрията
Бизнесът и синдикатите си стиснаха ръцете за общи действия срещу очакваното поскъпване на тока за индустрията. Социалните партньори започват подготовката на национален протест, който вероятно ще се проведе в столицата.
 
Четирите работодателски организации и двата национални синдиката започват да подготвят национално протестно шествие срещу задълбочаването на проблемите в сектор "Енергетика" и спекулативното увеличение на цената на тока.
 
С колко и кога ще поскъпнат хлябът, млечните продукти, месото и яйцата?

Поскъпването на електроенергията ще доведе както до фалити, загуба на работни места и замразяване на доходите в някои отрасли, така и до поскъпване на хранителни и нехранителни продукти, припомни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. "Увеличението, което засяга бизнеса, засяга и държавни и общински администрации, болници, училища, а също така ще засегне и хората, защото тези цени ще се пренесат и върху цените на регулирания пазар и по този начин ще засегнат и всеки битов абонат", каза Велев.
 
Румен Порожанов: Няма да има поскъпване на храните

От бизнеса и синдикатите запазват своята позиция, че няма обективни фактори за такова поскъпване на електроенергията, и настояват компетентните институции да предприемат нужните мерки. От организациите ще изпратят общ сигнал до Комисията за защита на конкуренцията.