Без екотакса за дебелите найлонови торби за многократна употреба
Без екотакса за дебелите найлонови торби за многократна употреба / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Без екотакса за найлоновите торби за многократна употреба
57022
Без екотакса за найлоновите торби за многократна употреба
Любозар Фратев
Екоминистърът Нона Караджова
Антоанета Пиперкова
Вицепремиерът Симеон Дянков
  • Без екотакса за найлоновите торби за многократна употреба
  • Любозар Фратев
  • Екоминистърът Нона Караджова
  • Антоанета Пиперкова
  • Вицепремиерът Симеон Дянков

Постигнат е временен компромис за продуктовата такса върху полиетиленовите торбички. Тези за продължително ползване няма да се облагат от екотакса. Това стана ясно след среща в Министерството на финансите на вицепремиера Симеон Дянков, министъра на околната среда и водите Нона Караджова, представители на Асоциация „Полимери" и производители.

Според Караджова вече е открито определението за торба за многократна употреба и „нелетящи" торби. По думите й, това са торби с размери 39 на 49 см. и с голяма дебелина. Тя обясни, че след прилагане на наредбатау ако възникнат проблеми, ще бъдат обсъдени.

В случаи, в които крайните разпространители - магазините и търговските вериги - си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3000 лева до 10 000 лева, подчерта министър Караджова.

Взето е решение да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, на който да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България, обясни финансовият министър Симеон Дянков.

Според Антоанета Перникова, изпълнителен директор на Българска асоциация „Полимери", торбичките за продължителна употреба няма да създават проблеми на околната среда. По думите й и производителите няма да са доволни, но успокояващо е това, че работните места ще бъдат запазени.

Производителите няма да са доволни от това решение, защото то е предпоставка за много технологични трудности, като някои няма да ги преодолеят, каза пловдивският бизнесмен от бранша Любозар Фратев.

След два месеца участниците в срещата ще се съберат отново, за да обсъдят дали компромисът е работещ.