Без 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй губим 22 млрд. лева?
Без 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй губим 22 млрд. лева? / netinfo

Негативните икономически последици от закриването на 3 и 4 блок възлизат на 22,176 млрд. лв. Това се посочва в декларация на участниците в научно-практическата конференция "Икономическите последици от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй", от Съюза на икономистите в България . В посочената сума от Съюза включват и стойността на предстоящото изграждане на АЕЦ „Белене”.

Преките финансови последици са разчетени за периода до изтичане на проектния експлоатационен ресурс на двата блока – още 8.5 години за всеки от тях – се посочва в декларацията, зад която застават учени, университетски преподаватели, ръководители и специалисти - икономисти, инженери, технолози и социолози.

В сумата на негативните икономически последици са включени непроизведената електроенергия за една година от двата блока - 6,5 млрд. киловатчаса, която за целия проектен период формира нереализирани приходи в размер на почти 3,5 млрд. лева.

Включени са и средствата за модернизация на системите за безопасност и контрол - 496,500 млн. лева; пропуснатите постъпления в бюджета от данъци и такси - 1,148 млрд. лева; разходите за покриване на недостига на средства за извеждане на блоковете от експлоатация над дадената компенсация от Европейския съюз - 1,100 млрд. лева; пропуснатите вноски във фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" при

сега действащи цени - 160 млн. лева; увеличаване на производствените разходи при електропроизводството - 1,564 млрд. лева; пропуснатите ползи от износ на електроенергия в страните от Югоизточна Европа - за проектния ресурс на блоковете - 4,321 млрд. лева; принудителните инвестиции за заместване на изведените от експлоатация мощности с изграждането на АЕЦ "Белене", които от Съюза изчисляват на 7,820 млрд. лева. От СИБ настояват за възстановяване на работата на 3 и 4 блокна АЕЦ "Козлодуй".