Банкер: Клиентът трябва да има алтернатива за лихвата по кредита
Банкер: Клиентът трябва да има алтернатива за лихвата по кредита / снимка: MorgueFile.com
Банкер: Клиентът трябва да има алтернатива за лихвата по кредита
71790
Банкер: Клиентът трябва да има алтернатива за лихвата по кредита
  • Банкер: Клиентът трябва да има алтернатива за лихвата по кредита

Лихвите по кредитите да се формират на базата на банков индекс, който съдържа с различна тежест определени пазарни индекси. Това може да един от вариантите на кредитните продукти, които финансовите институции ще предлагат на новите кредитополучатели, прогнозира пред Дарик Теодор Младенов, директор „Банкиране на дребно" в една от водещите банки у нас.

Младенов бе категоричен, че и в момента на пазара има кредити, които са обвързани с някои от пазарните индекси като Софибор или Юрибор, както е записано в промените в Закона за потребителския кредит, но към тях няма толкова голям интерес.

Междувременно анализ на „Моите пари" показа, че 45% от хората с ипотечни кредити си мислят, че лихвата им е фиксирана за целия период на заема, а не само за първите няколко години, каквито са офертите на банките.

Все още банките не са готови с „напасването" към новите правила, разписани в промените на Закона за потребителския кредит. Според банкера Теодор Младенов на клиентите трябва да се предоставя гъвкавост при избора на кредит и формирането на цената му.

"Пазарните индекси са на едно доста ниско ниво, тоест възможно е да има увеличение, респективно от тук да има увеличение на цената на кредита. Считам, че най-доброто решение е на клиентите да бъде предоставена алтернатива, тоест освен кредити, които да са обвързани само и единствено с пазарни индекси като Софибор и Юрибор, да бъдат предоставени и кредити, които съдържат подобни компоненти и които да имат... Допълнителен плюс за клиентите ще бъде да избират между двете оферти - банков лихвен процент или референтен лихвен процент, както е визирано в закона, който да съдържа с тежест определени пазарни индекси", каза той.

Отпадането на таксите и ниските стойности на пазарните показатели могат да бъдат повод за увеличаване на лихвите, но не е задължително, допълни от своя страна анализаторът Иван Стойков.

"След като няма да има никакви други такси, а пък те представляват разход за този, който отпуска кредита, трябва да бъдат компенсирани някак. Един от начините е да бъдат калкулирани в лихвата. Другото, което си мисля, че трябва да стане, е ролята на годишния процент на разходите да стане още по-голяма защото при отпадане на таксите, дори да има повишаване на лихвата като годишен процент на разход показателят може да не се промени спрямо това, което е действало или действа в момента", каза той.

Ако подписваме договор за ипотечен кредит, внимателно трябва да изберем как да го обезпечим. Ако решим обезпечението да е само ипотекираното жилище, тогава вероятно лихвата ще ни е по-голяма, а банката ще финансира по-малък процент от сделката, защото рискът е по-голям. Ако искаме по-евтин кредит, ще трябва да се съгласим при проблеми с погасяването на заема да важат настоящите условия - т.е. ако след продажбата на ипотекираното жилище остане още за погасяване до размера на кредита, да останем длъжници на банката.