Банка е най-големият кредитор на фалиралия „Месокомбинат-Разград
Банка е най-големият кредитор на фалиралия „Месокомбинат-Разград / DarikNews, Радка Минчева
Банка е най-големият кредитор на фалиралия „Месокомбинат-Разград"
26408
Банка е най-големият кредитор на фалиралия „Месокомбинат-Разград"
  • Банка е най-големият кредитор на фалиралия „Месокомбинат-Разград"

Банка е най-големият кредитор на фалиралия "Месокомбинат-Разград" - това стана ясно по време на първото събрание на кредиторите. 8 милиона лв. е задължението към „SG Експресбанк", общо 10 милиона дължи фалиралата фирма на всички кредитори.

Предприемане на оздравителни мерки или осребряване на активите на "Месокомбинат-Разград" са вариантите пред фалиралото предприятие, обясни адвокатът на фирмата Стоян Стоянов: "Сега предстои да се прегледа възможността може ли да се предприемат мерки за оздравяване, да се изготвят оздравителни планове. Ако има такава възможност, съответно събранието на кредиторите взема решение и се преминава към оздравяване. Ако няма възможност, синдикът започва да предлага варианти за осребряване на имуществото. Най-неотложното е да се предявят вземанията в едномесечен срок от публикацията в Търговския регистър и да се направи събрание на кредиторите."

За участие в първото събрание на кредиторите бяха допуснати две банки - „SG Експресбанк" и „Юробанк", две фирми - "Агротайм" и "Амерекс", както и Националната агенция за приходите. Общото задължение на "Месокмбинат-Разград" е 10 милиона лева, най-голям е борчът към „SG Експресбанк", обясни представителят на банката Елка Кьосева.

В съдебната зала се явиха се и двама доставчици на "Месокомбинат-Разград", на които фирмата дължи 35 000 и 59 000 лв. Съдът не ги допусна до участие в гласуването, тъй като не са включени в списъка, изготвен от временния синдик, в търговските книги не бил открит и дългът към „Банка ДСК". Работниците ще бъдат вписани като кредитори по служебен път, обясни Боян Минев, който бе избран за синдик на фирмата: „За работниците и служителите има и служебно приемане на вземанията, по Търговския закон. Около 200 са работниците и служителите, на които се дължат заплати, различно, някои за месеци от пролетта на миналата година насам".

В съдебната зала бе и един от четиримата собственици на акционерното дружество и изпълнителен директор на "Месокомбинат-Разград" Николай Колев. Той обясни причините за фалита с икономическата криза и проверки на проекти по „САПАРД" заради недоказани съмнения за злоупотреби: „Една от сериозните причини, които разклати нещата и всичко се натрупа, и основният кредитор банката в условия на криза не искаше повече да се ангажира".

Банка е найголемият кредитор на фалиралия МесокомбинатРазград"
netinfo