Байърли: България е важна част от търговските трансатлантически отношения
Байърли: България е важна част от търговските трансатлантически отношения / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България е важна част от търговските трансатлантически отношения. Това каза посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който заедно с българския посланик във Вашингтон Елена Поптодорова участва днес в бизнес-обяд, организиран от Американската търговска камара в България. Тема на срещата е "България и САЩ: нова динамика в двустранните и трансатлантически отношения".

Двамата посланици информираха участниците в срещата за обиколката си в САЩ от 3 до 10 май, по време на която дипломатите са запознали американския бизнес с възможностите за инвестиции в България.

Една от срещите на посланиците при обиколката е била с губернатора на Масачузетс, от когото те са потърсили съдействие за посещение на бизнесделегация на Масачузетс у нас.

Посланик Байърли отбеляза, че инвестиционните интереси към България на бизнеса в САЩ са в областите телекомуникации, информационни технологии, енергетика, фармация и др.

Дипломатите посочиха като пречка пред чуждестранните инвеститори липсата у нас на т. нар. технологични паркове, корупцията и бюрокрацията, но отбелязаха усилията, които българските власти полагат, за да се справят с тези проблеми.