Допълнително количество от 11 млрд. куб.м. газ над досега договореното ще получи Турция от Азербайджан по газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум до края на 2024 г., съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

"С Азербайджан подписахме търговско за споразумение за допълнителни доставки на 11 млрд. куб. м природен газ за Турция. Договорените количества ще бъдат доставени до края на 2024 г. по трансграничния газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум", съобщи министърът.

Алиев: Азербайджан има достатъчно природен газ, за да изнася още 100 г.

По думите му въпреки че през зимните месеци нараства потреблението на природен газ, благодарение на договорените с Баку допълнителни количества Турция няма да има затруднения с газта за битови и промишлени цели.

Той посочи още, че страните доставчици на гориво в Турция са заявили готовност по време на преговори да увеличат количествата на доставките.

„Булгаргаз“ поиска ново поскъпване на природния газ с 32% от ноември

Освен от Азербайджан Турция получава природен газ от Русия по газопровода Син поток. Известни количества постъпват и от Иран, Катар и Алжир.

По данни на регулаторния орган за енергийния пазар на Турция общото количество газ, доставено през тази година от Азербайджан, Иран, Катар и Алжир, е надминало това, внесено от Русия.
БТА