/ БГНЕС
Азербайджан има запаси от природен газ, които ще стигнат за вътрешно потребление и за износ в течение поне на 100 години. Това заяви президентът Илхам Алиев в интервю за испанската агенция ЕФЕ, разпространено днес от азербайджанската АзерТадж, предаде ТАСС.

Потвърдените запаси от природен газ в Азербайджан възлизат на 2,6 трилиона кубични метра, уточни той.

Шоково поскъпване: Природният газ с рекордна цена от днес (ВИДЕО)

Държавният глава припомни, че от 31 декември 2020 г. Азербайджан изнася природен газ за Европа.

"Оттогава портфейлът на нашия износ расте. В течение на 15 години сме надежден доставчик на петрол за европейския пазар и не е имало никакви прекъсвания. А сега играем ролята на надежден доставчик на природен газ", каза Алиев.

Президентът съобщи, че в Азербайджан се търсят нови находища на газ и е налице потенциал за увеличаване на добива. Освен това страната и чуждестранни инвеститори влагат средства във възобновяеми енергоизточници.

Цената на газа в Европа счупи исторически рекорд

"Ще можем да пратим за износ природния газ, който сега потребяваме, защото ще го сменим със слънчева и вятърна енергия. По-нататък ще можем да разширим географията на доставките за Европа към Балканите и редица страни от Източна Европа", увери той.

Азербайджан доставя в Европа газ по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор. Доставките, предвидени за 25-годишен период, ще са в обем над 10 милиарда кубични метра газ, 8 милиарда от които ще получи Италия, 2 милиарда - Гърция и България, останалото - съседните пазари.

Южният газов коридор е дълъг 3500 километра. Той се простира от Баку до Южна Италия, минавайки през Грузия, Турция, Гърция и Албания - интегрирана система, включваща Южнокавказкия, Трансанадолския и Трансадриатическия тръбопровод. Основен източник на газ за него е морското газокондензатно находище "Шах Дениз" на Каспийско море, съдържащо 1,2 трилиона кубични метра.
БТА