Австрийските пощенски служби планират големи съкращения
Австрийските пощенски служби планират големи съкращения / снимкa: БГНЕС

Австрийските пощи, в които държавата е мажоритарен собственик, планират големи съкращения през следващите години. Компанията предвижда да намали служителите си от 25 000 на 9000 души, предаде днес австрийската национална осведомителна агенция АПА, цитирана от ДПА. Освен това ще бъдат закрити близо 1000 от общо 1300 пощенски клона.

АПА съобщи, че управителният съвет на компанията ще обсъди в сряда мерки за съкращаване на разходите. Ръководството на австрийските пощи очаква освобождаването на част от персонала да направи групата по-привлекателна за приватизация.

Австрийската държава притежава 51 процента от пощенските служби, чиито приходи нараснаха със 7,3 процента до 1,2 млрд. евро (1,5 млрд. д.) през първата половина на 2008 година. Същевременно печалбата на компанията, без отчитане на лихви и данъци, се е понижила с 3,6 процента до 81,9 млн. евро.

Министерството на транспорта и новите технологии, ръководено от социалдемократическата партия, и финансовото министерство, което е под контрола на дясноцентристката Народна партия, заявиха, че не носят отговорност за това решение.