Ангелкова очаква добър зимен туристически сезон
Ангелкова очаква добър зимен туристически сезон / снимка: БГНЕС

Очакванията са за много добър зимен туристически сезон според прогнозата на министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в провеждащото се в Пампорово Международно туристическо изложение "Планините на България- гостоприемство в четири сезона".

Според министър Ангелкова изложението показва огромните възможности за развитие на планинския туризъм не само като зимен, но и като екологичен, балнео, СПА. Разгръщането на този туристически потенциал би превърнало страната според Николина Ангелкова в целогодишна дестинация. Министерството ще подкрепи всички усилия на туристическия бранш, така че България да заеме водещо място като разпознаваема туристическа дестинация в Европа, заяви министър Ангелкова.

Зимен сезон 2014-15 беше изключително успешен с ръст от 8 процента и 1.2 милиона туристи, коментира Николина Ангелкова. Според нея за тази зима се предвижда над 30 на сто увеличение по отношение на турските туристи благодарение на въведения облекчен визов режим. И през този сезон ще се запазят визовите облекчения в рамките на закона, включващи възможност за издаване на многократна входна виза в рамките на 6 месеца.

Смолян е пример как интегрирано трябва да се развива туризмът и данните за 54 на сто ръст на туристи в областта го доказват, заяви туристическият министър. Тя изрази надежда, че Пампорово ще продължи да бъде на водещо място сред зимните центрове по отношение на вътрешния туризъм.

Участниците в туристическото изложение изразиха официално становище в подкрепа на инициативата за създаване на видеоклипа със световно известни звезди, рекламиращи България. Желанието на хотелиерите от региона е да популяризират клипа на своите интернет сайтове.

В националната рекламна стратегия основно е заложено на онлайн реклама, на стратегическо сътрудничество с големи международни туроператори, посочи Николина Ангелкова. Предвидени са над 100 журналистически тура и още толкова пътувания с туроператори за популяризиране и представяне на страната като дестинация.

Обобщенията за целия летен сезон все още не са готови, но данните досега показва 8 процента спад, посочи министър Ангелкова. По нейна оценка намалението се дължи главно на спад с около 25-30 на сто на руски туристи по Черноморието. Най-осезаем спад през лятото се наблюдава при нискокатегорийните обекти, докато 5-звездните хотели показват значителен ръст, посочи туристическият министър.