Агенцията за инвестиции обяви номинираните на „Инвеститор на годината”
Агенцията за инвестиции обяви номинираните на „Инвеститор на годината” / netinfo
Българската агенция за инвестиции обяви номинациите за „Инвеститор на годината 2008”. Сред компаниите, които ще бъдат наградени в първия ден на последния месец от годината, са: "Калиакра уинд пауър", „Девня цимент", "Винербергер", "Луфтханза техник София", "Хюлет-Пакард", СОБАЛ „Д-р Тасков".


Ветроенергийният парк Калиакра, намиращ се в землището на село Българево, община Каварна, сертифициран през юни 2006 г. за първи клас инвестиция от БАИ, бе открит официално на 25 юли 2008 г. Проектът на стойност над 90 млн. лева е реализиран от "Калиакра уинд пауър", смесеното дружество между българското инженерингово дружество „Инос 1" и японската корпорация „Мицубиши хеви индъстриз". Вятърният парк разполага с 35 ветрогенератора с обща мощност 35 мегавата, свързани към високоволтовата преносна мрежа на НЕК.



„Девня цимент" АД се контролира от френското дружество „Симан франсе ", което е част от италианската компания „Италчементи груп”. Освен „Девня цимент", част от групата „Италчементи” е и циментовият завод „Вулкан” в Димитровград. Общата сума на инвестициите на „Итачементи” за придобиване, обновяване и модернизиране на заводите в България възлиза на 200 млн. евро. През 2008 г. „Девня цимент" АД отбеляза 10-годишнината си от стъпването на дружеството в България.

През юни 2008 австрийската фирма „Винербергер” откри модерен завод с напълно автоматизирана производствена линия за керамични блокове в град Луковит. Инвестицията е в размер на повече от 25 млн. евро. Заводът в Луковит отговаря на последните стандарти за енергийна ефективност, опазване на околната среда и здравословни и безопасни условия на труд.

На 28 октомври тази година бе открито модерно авиоремонтно съоръжение, разположено на Летище София. Инвеститор е смесено дружество между германското дружество „Луфтханза Техник” и „Булгериън авиейшън груп”, чийто дял е 20 на сто, а инвестицията е над 20 млн евро за модернизация на хангара, доковите съоръжения, за инструменти и работни материали и за обучение на работниците. Новият хангар е с площ 6000 кв. м и позволява едновременното обслужване на два самолета. 350 висококвалифицирани работници осъществяват базово обслужване на самолети „Боинг” и „Еърбъс” за средни и далечни полети.

"Хюлет-Пакард" е номиниран за създадени и обучени нови работни места в областта на високите технологии. През 2006 г. „Хюлет-Пакард” изгради високотехнологичен център в София за обслужване на клиенти в Западна Европа със софтуерни и хардуерни продукти. Към м. октомври 2008 г. дружеството е наело и обучило 1280 свои служители в областта на високите технологии, а до края на 2009 г. техният брой ще достигне 2000. През 2007 г. "Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България център" ЕООД получи съгласно Постановление на Министерски съвет държавна помощ в размер 1 165 012 лева за обучение на специалисти по информационни технологии.

През октомври тази година в Търговище бе открита СОБАЛ „Д-р Тасков", наследник на Медицински център „Д-р Тасков". През изминалите 10 години в центъра са направени над 10 000 операции на пациенти от Търговище, Шумен, Разград, Русе и Велико Търново. Болницата е специализирана за диагностика, лечение и хирургия на очни заболявания, медико-козметични услуги и научна дейност. В новата три етажна сграда са разположени четири модерни операционни зали, пет поликлинични кабинета и 50 болнични легла. Разполага със съвременна апаратура за диагностика и лечение. Размерът на инвестицията надхвърля 3,5 млн. лева.