1,5 млрд. лева по ОП Региони в растеж за общините в България
1,5 млрд. лева по ОП Региони в растеж за общините в България / DarikNews.bg, архив

Общините могат да се възползват от 1,5 млрд. лева с проекти по оперативна програма "Региони в растеж". Това каза в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Тя участва в дискусия в морския град. Освен нея за форума в Бургас пристигнаха още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, на земеделието - Десислава Танева и на труда и социалната политика - Зорница Русинова.

Пътят Поморие - Ахелой става широк догодина?

При представянето на програмата "Региони в растеж" Павлова поясни, че ще бъдат подпомогнати три ключови реформи. Това са образователната, здравната и в областта на пътна инфраструктура.

За първата от тях са заделени 130 млн. лева. Ще бъдат подкрепени професионалните училища чрез изграждането на модерни лаборатории и база така, че бизнесът да може да обучава учениците за нуждите на трудовия пазар.

В здравната реформа ще бъдат финансирани спешните центрове в 28 областни града и 188 малки населени места. Това включва покупката на 400 линейки, посочи Павлова.

1 млрд. евро за бизнеса по програмата за развитие на селските райони

Около 350 млн. лева от програмата ще бъдат инвестирани в първокласни, второкласни и третокласни пътища, каза още Павлова. Приоритет този път ще се даде на Северна България, но и за Югоизточна пари ще има. Те ще са за отсечките Стара Загора - Раднево и Айтос - Възход.

Министърът разясни и създаването на бъдещ гаранционен фонд, който да улесни бизнеса при гарантирането на техните проекти по оперативната програма. В дискусията в Бургас днес участват представители на бизнеса, областните управители на Бургас, Стара Загора и Ямбол и кметове от региона.

Източник: БТА