120 оплаквания за източване на кредитни карти за година
120 оплаквания за източване на кредитни карти за година / netinfo

Около 120 оплаквания на граждани за източване на кредитни и дебитни карти са постъпили през 2007 г. в Помирителната комисия по платежни спорове (ПКПС), съобщи председателят й Димитър Ананиев. Той посочи, че около 30-40 процента от заведените от комисията производства са били уважени от страните и се е стигнало до цялостно или частично възстановяване от страна на банките на откраднатите суми. Според Ананиев измамите с дебитни и кредитни карти са се увеличили многократно в последните години.

В близо 99 на сто от случаите става въпрос за подправяне на карти с помощта на сканиращо устройство. Много деликатен е казусът с вината и поемането на отговорност в случаите на такива измами, посочи Димитър Ананиев. Ако картодържателят е загубил чантата си с кредитна карта вътре и с написан на лист ПИН код, то той носи вина в случай, че някой се възползва от това, но в останалите случаи на картови измами става въпрос за криминално престъпление, за което картодържателят няма никаква вина и отговорност, обясни той. Банките обаче също не искат да носят отговорност, тъй като не са знаели за престъплението и са извършили коректно плащането.

Според Ананиев трябва да се направят промени в Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи и да се прецизират много добре текстовете, отнасящи се до подобни казуси, така че да бъдат защитени интересите на гражданите. Вече почти всички големи предприятия превеждат заплатите на служителите си по банков път, близо 40 процента от българите имат дебитни или кредитни карти, това засяга интересите на цялото общество, каза председателят на ПКПС. Според Ананиев предпоставка за разрастването на тези престъпления е фактът, че повечето българи не завеждат съдебни дела за откраднати от картите им 300 или 400 лв. Обикновено не се източват суми, надвишаващи 800 – 1000 лв., каза той.

ПКПС е създадена със Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи. В състава й влизат двама представители на Асоциацията на банките в България и двама на Комисията за защита на потребителите.

Председателят се определя от БНБ. За производството пред Помирителната комисия не се дължат никакви такси за завеждане и разглеждане на спора.