/ iStock
Проблеми с водоподаването има в още пет села
Аварии оставиха жителите на четири села в община Тунджа без вода, проблеми с водоподаването има в още пет. Изпратени са общински багери за подпомагане на екипите на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК), съобщи пред журналисти заместник-кметът Димитър Димитров. 

Без вода са Коневец, Гълъбинци, Симеоново и Тенево. С частично спряно водоподаване и слабо налягане са в Чарган, Ботево, Миладиновци, Межда и Робово, уточни Димитров. Според него 90 процента от продължаващите през цялото лято аварии се дължат на амортизираната водопреносна мрежа. 

„Правят едната авария, пускат водата – като дойде с голямо налягане и пробива тръбите на следващо място. Въртим се в омагьосан кръг. Общината осигурява, където е възможно, допълнително техника за отстраняване на авариите“, каза още заместник-кметът на Тунджа.

Водната криза в Свищовско продължава (ВИДЕО)

Безводието е цяло лято, казаха жители на едно от най-големите тунджански села – Тенево. „Дойдат, разкопаят, има два дни вода и пак спре. Напълнихме си бойлерите с кал. Сутрин ставаш и не можеш да си измиеш очите“, каза жител на селото. „Не може една цяла институция – ВиК, да ни карат да гадаем всеки ден, ще има ли вода. Това е пълно безобразие“, коментира Пенка Христова от Тенево.

Към проблема със старата водопреносна мрежа се прибавя и намалял дебит на водоизточниците заради сушата тази година, каза управителят на ВиК – Ямбол инж. Цветан Съйков.

По думите му авариите понякога са и трудно откриваеми, ВиК мрежата на територията на общината е 700 км. „Всичко, което е по силите ни, го правим. Нашите екипи работят и събота, и неделя“, каза още той. 
Мира Безус/БТА