Проблемът с режимното водоподаване възпрепятства нормалния начин на живот, пречка е и за организирането на сватби и кръщенета
Жители на търговищкото село Голямо ново недоволстват заради безводие.

Населеното място е на воден режим, а липсата на вода по чешмите се усеща особено тежко през летните месеци и при продължилите дни наред горещини.

Затова кметът Огнян Ангелов е депозирал жалба в Общинския съвет в Търговище, която е включена в дневния ред на заседанието на 27 юли, информират от администрацията. 

Обявиха бедствено положение за още три села в община Свищов

Местните хора настояват проблемът с липсата на вода да бъде разгледан на заседанието спешно. Идеята е с въпроса отново да бъдат запознати областният управител на Търговище, управителят на  "ВиК"-Търговище, представители на Община Търговище, технически лица, специалисти и експерти, познаващи проблематиката. 

"Режимното водоподаване предизвиква недоволството на жителите на Голямо ново. „Дочуват се мнения за затваряне на главни пътища и на жп линията, под формата на гражданско неподчинение“, посочва кметът Ангелов в жалбата си.

"Традиционно през лятото в селото се завръщат и семействата на работещи в чужбина местни хора", разказва той. Проблемът с режимното водоподаване възпрепятства нормалния начин на живот, пречка е и за организирането на сватби и кръщенета.

По думите на кмета решение на проблема трябва да се намери в кратки срокове, за да се потуши социалното напрежение и за да се избегнат евентуални здравословни проблеми сред населението. 

По данни на „ВиК“ причината за режима в Голямо ново е недостиг на вода в местния водоизточник. В селото се подава вода през 12 часа в денонощието. Проверка показва, че към днешна дата в режимно водоподаване в област Търговище са над 30 населени места. 
Боряна Димитрова, БТА