Кумът на Филчев: Той ми разказа по телефона за убийството на ямболската адвокатка
Кумът на Филчев: Той ми разказа по телефона за убийството на ямболската адвокатка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кумът на Филчев: Той ми разказа по телефона за убийството на ямболската адвокатка
35091
Кумът на Филчев: Той ми разказа по телефона за убийството на ямболската адвокатка
  • Кумът на Филчев: Той ми разказа по телефона за убийството на ямболската адвокатка

В две предишни предавания се опитахме да хвърлим светлина върху убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева на 26 срещу 27 февруари 2000 г. и най-вече върху неизяснените факти в него, и то по време, когато никой не смееше да говори за това. Днес няма да се връщаме към тях, а ще покажем гледната точка върху събитията на още един човек - Янко Янков, юрист и депутат от Седмото Велико Народно събрание през 1990-1991 г., кум на бившия главен прокурор Никола Филчев. Янко Янков впрочем публично се отказа от кумството си на Филчев.

В писмо, изпратено на 26 септември 2007 г. до главния прокурор Борис Велчев, министър-председателят Сергей Станишев и посланиците на държавите-членки на ЕС и САЩ, Янко Янков разкрива факти и обстоятелства, които са му известни лично от Никола Филчев. В писмото Янков разказва, че само около половин година след назначаването му за главен прокурор, Никола Филчев (с когото тогава все още поддържали изключително близки отношения), бил много разочарован от функцията си и споделил редица драстичните опити да бъде принуден да нарушава съвестта си и законите, и така да обезпечава безотговорност за престъпниците от висшите етажи на икономическата и политическата власт.

Филчев казал, че фактически не разполага с абсолютно никаква власт, тъй като на всички възлови места сред уж подчинените му прокурори са назначени хора, които той нарекъл "политкомисари", които именно обезпечават безотговорността на престъпниците, и че от него се искало само едно единствено нещо - да се подчинява на тези хора.

После заявил, че вече безуспешно се е опитал да получи подкрепата на две западноевропейски посолства за справяне с мафиотската престъпност в България и искал да им предостави изключително голямо количество информация за престъпленията, които се извършват в България. Янков по това време имал намерение да емигрира във Великобритания и само няколко дни след разговора им кацнал в Лондон, където се опитал да предаде на британските власти желанието на Филчев, включително и фактите по убийството на ямболската адвокатка.

Ето кой и защо според версията на Янко Янков е извършил това убийство:

1) убийството на адвокатката е било извършено по искане на правителството на Иван Костов;

2) конкретните извършители са специалните служби на МВР и по-конкретно службата НСС, ръководена от генерал Атанасов;

3) това е било извършено с цел върху Никола Филчев да бъде поставена една постоянна заплаха, благодарение на която той да бъде държан в постоянно подчинение на правителството, а оттам и на българския клан на руската Червена мафия, която контролира както лично Иван Костов, така и ръководеното от него правителство;

4) това е извършено и като отмъщение и наказание заради опитите на Никола Филчев да потърси и да намери международна поддръжка на желанието и стратегията си да се справи и да ликвидира мафиотската престъпност в България.

По-нататък в писмото си Янко Янков съобщава, че му е известно, че българските специални служби са извършили две оперативни мероприятия, при които синът на Никола Филчев е бил временно отвличан, като целта е била той за пореден път да се откаже от желанието си да говори и да разкаже истината за престъпността в България. Тези оперативни мероприятия са били извършвани по времето на правителствата както на Симеон Сакскобургготски, така и на Сергей Станишев.

Подчертавайки, че Никола Филчев не е луд, бившият му кум ясно декларира мнението си: че независимо от упражнявания върху него изключително жесток натиск като главен прокурор, Никола Филчев е извършил твърде много престъпления в полза на мафията, и че бидейки напълно нормален (а не луд!), той е наказателно отговорен за тези си деяния.

Тази версия на Янко Янков обаче като че ли се опровергава от собствените му думи, когато той разказва как бившият главен прокурор Никола Филчев му се обадил по телефона на сутринта след убийството на ямболската адвокатка.

Разказът на Янко Янков е излъчен на 17 февруари 2006 г. в предаването „Между редовете" на телевизия СКАТ с водещ Георги Ифандиев. (Целия разговор може да видите на личния блог на Янков). Ето какво са си казали двамата в този телефонен разговор:

"Той ми се обади, че е закъсал, че е зле, че трябва да му помогна. Точно тогава се случва убийството на една негова приятелка, адвокатка, 30-годишната Надежда Георгиева е открита с разсечена със сатър глава на 28 февруари 2000 година. Това, което знам, е, че той се е събудил и я е намерил по този начин. След което му се налага да замине за Либия, след което започват историите и истериите покрай него. Когато Филчев ми се обади по телефона и поиска аз да се ангажирам, му казах, че мога и ще направя това, но при условие, че ми разкаже в какво е обвинен, кои го обвиняват и за престъпленията на мафията. Той ми каза, че ще го направи, аз му казах да внимава какво говори. Нашият разговор по телефона го подслушват две разузнавания, освен това му казах, че записвам разговора и че ще запазя касетата. Той каза "ще направя всичко, каквото трябва, само че съм изпаднал в жестока ситуация, измъкни ме от нея, не съм виновен". Сигурен съм, че не е виновен за убийството, убийството е извършено от мафията, от онези, които са агентурни ръководители на Филчев, за да го държат натясно. За да му кажат винаги, "ако не ни слушаш, ще те хвърлим на кучетата". Какво е животът на едно момиче, при условие, че разполагат с човек, който ще скрие всичките техни престъпления. По това време началник на секретните служби е Кирил Атанасов, който сега е депутат при Костов, по-скоро Костов е при него, а министър-председател по това време е Костов. те извършват оперативно оперативно мероприятия, за да могат да държат Филчев. Извършват убийства, включително и убийството на моя и негов приятел Николай Колев. В нашите среди почти два месеца се говори, че Филчев ще се самоубие, а аз казвам, че ще го самоубият, предвидено е да го убият. Целият проблем е, че искат да му затворят устата. Той има готовност да разкаже, или поне демонстрира. По телефонен разговор с мен, аз бях в Лондон, ми каза, че е готов да разкаже пред света за престъпленията, които знае. Това беше 2000 година и те това са го записали, и знаят, че той би проявил готовност да говори. Отново бих казал на Филчев, да не забравя, "ако искаш да живееш, напиши каквото трябва и изпълни онова обещание, което беше дал по телефона", иначе ще го самоубият и ще кажат, че се е самоубил, а ако той започне да говори, ще кажат "Луд е!", но аз казвам - той не е луд".

Бившият директор на Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов заяви, че не знае за отвличане на сина на Никола Филчев и категорично отрече службата да е имала нещо общо с подобен род мероприятия или пък с убийството на ямболската адвокатка. Източници от НСС отрекоха това да се е случвало и в периода след излизането на Атанасов от службата.

Николай Колев-Босия обаче е категоричен, че Филчев е бил в апартамента на адвокатката в нощта на убийството и че действително е имало отвличания на сина на бившия главен прокурор.

Според Босия Янко Янков и Филчев развалят отношенията си, когато Янков прочита досието си на разработвано лице и разбира, че Никола Филчев, Огнян Герджиков и бившият вътрешен министър Георги Петканов са донасяли за него. В това досие Филчев фигурира като "Самуилов", а Петканов - като "Страхил", казва Босия.

Ето какво още обяснява той: "Янко Янков и Огнян Герджиков са кумове при гражданския брак на Никола Филчев с една негова студентка от Златка от Велинград. Те доста отдавна бяха в хладни отношения и то от страна на Янко, който макар че си прочете цялото дело, досието, и той ми е давал да чета, защото беше стенографирал една голяма част от досието".

От затворническото си досие на политзатворник ли?

Досието си на разработван човек.

Разработван от кое управление?

От 6-то управление. С кодовите им имена бяха написани няколко човека. Аз помня имената на двама от тях - агент Страхил - Георги Петканов и агент Самуилов, който е Никола Филчев. Петканов, когато стана министър на вътрешните работи каза, че той не бил Страхил, че бил друг Страхил. Герджиков мълчи през цялото време, а Филчев - той го търсеше от време на време. Това и Янко ми го е казвал, той описа тези неща в книгата си.

Като сте били приятели с Янко Янков, той споделял ли е с вас, че синът на Филчев е бил отвличан два пъти като форма на натиск? Че евентуално службите са организирали убийството на Надежда Георгиева?

Той има една версия, която се различава от това, че Филчев е убил Надя Георгиева. Той казва, че друг я е убил и са го сложили до Филчев, който през това време е бил в несвяст, на леглото са я сложили нея. Като казвам други, имам предвид най-вероятно баретите на Филко Савов. Аз имам сведения, че барети са били извеждани навън, за да извършват мокри поръчки.

Чували ли сте синът му да е бил отвличан?

Чувал съм за това нещо.

Какво знаете за нощта на убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева и за телефонния разговор между Никола Филчев и Янко Янков?

За телефонния разговор знам само от Янков, все пак там са били само двама души. Като разговарях със следователя Илия Илиев, който почина при мистериозни обстоятелства, той ми е казвал няколко неща - Филчев е имал джип, джипът е бил забелязан, бил е без бодигардове, пред блока в кв. Стрелбище, където беше мезонетът на Нада.

Това е в нощта на убийството?

Да, това е вече на сутринта. Другото, което знам, е, че е имало свидетел, че в този джип се е изливала кръв в някаква река до София. Забелязано е, че при измиването на постелките, нещо червено се е носело надолу по водата.

Установил ли е следователят дали Филчев е бил в нощта на убийството?

Да, той е бил там. Преди това са били Димитрина Калайджиева със съпруга си Пламен, някакво шкафче са монтирали и тя им казала, това по думите на Димитрина, с която се познавам, им казала: "по-бързо си тръгвайте, че Филчев ще ми идва на гости".

За да гостува през нощта на Надежда Георгиева, логично е Филчев да е имал близки или интимни отношения с нея.

Аз зная, че тя беше в близки търговски, да го нарека, отношения с него. Тя често ходеше при него. Обикновено влизаше при него без никакви предупреждения, на четвъртия етаж в Съдебната палата. Веднъж си спомням я видях на прозореца облегната, много ядосана и леко пийнала, тя обичаше през деня да си сръбва. Каквато си беше агресивна и понякога арогантна, а като си сръбнеше - ставаше двойно по-агресивна. Все пак аз я запознах с Филчев, макар че тя му е била студентка. Той тогава беше зам.-министър на правосъдието.

Филчев прекарал ли е нощта в нейния апартамент?

Това, което твърдеше Илиев е, че той е бил там и че Янков потвърждава това нещо, след като казва, че му се е обадил по телефона, за да му каже, че Нада е убита, че той е до нея и изведнъж, след като тя е била убита, всички следи, които е имало, са били тотално изчистени, с изключение на тези, които са били на Димитрина и Пламен.

Какво точно е казал? Какви са били точните думи на Филчев?

Той цитираше буквално думи на Филчев. Той му се обадил изключително уплашен, депресиран, че вечерта като си лягали Надежда била жива, а на сутринта като станал, тя до него била заклана. Единственото, което го прави достоверно е, че изцяло се покрива с версията на Илиев, че той е бил там и че вечерта е останал там.

Никола Филчев беше потърсен за коментар, но телефонът му беше изключен до началото на предаването "Афера".