28.09.2010, tv7.bg

В понеделник вечер гост на магарето Марк О’Селски в „На инат” по ТВ7 беше собственикът на Дарик радио Радосвет Радев. Той каза, че Дарик е най-слушаното радио, заедно с Хоризонт, дори само заради националния си обхват, но запитан за това дали нароилите се напоследък много радиа са достойна конкуренция, Радев каза, че никога не е и не бил говорил лошо за колегите си. Марк го попита и за проекта му за телевизия. „Неясна е датата, работим с две - края на годината или началото на следващата. Но отговорността нещо да се казва Дарик е огромна, затова не искаме да е просто една от многото телевизии”. Стана ясно още, че профилът на медията ще е максимално близък до този на радиото, а лицензът им е за национален обхват. Радев разкри, че ще разчита на вече утвърдените като тв лица негови кадри, сред които Ники Кънчев, Диана Найденова, Мартин Карбовски, както и на нови. „Причината те да се изявяват в телевизията, работейки и в радиото, е, че все още нямаше такава медия”, каза той. Въпреки провала на предишната подобна телевизия RE:TV, който според него е бил предизвестен, Радев вярва в успеха на своя проект.

Водещият върна госта си към случая, в който министър Дянков обвини водещия Кирил Вълчев в неплащане на социални осигуровки. „Това, че министър Дянков се извини и беше искрен, беше първото, с което ме спечели”. Радев обаче беше категоричен, че не може политиците да си позволяват грешки и след това да се извиняват, превръщайки го в практика. „По-добре такъв човек да не става политик!”, отсече той. Радев сподели също, че не смята за некоректно правителствената служба да разпространява въпроси към главните редактори дали към тях е упражняван натиск, защото ситуацията, която е наложила това, е напълно конкретна. „Поне отговорите на редакцията ни бяха коректни”, обобщи той.

Като един от най-успешните мениджъри, Радев отговори на въпрос дали и Бойко Борисов е такъв така: „Аз се занимавам повече от 16 години с това, а премиерът - с политически мениджмънт от около година и половина. За някои неща се загуби време, за да се вземат верните решения, а други - още не се решават”.

Марк не можа да пропусне и друг пикантен въпрос около Радев - неговото агентурно минало. Радев сподели, че все още търси честния отговор към обществото на цялата тази каша. Той разграничи доносниците от тези, които са пазили държавната сигурност, както и от дребните мекерета, който са търсели кариерни развитие. На въпрос дали смята, че сегашният ни елит е съставен от хора, преминали през Държавна сигурност, той не отрече това като факт.



Радосвет Радев каза още, че не е обиден от коментарите за ордена „Кирил и Методий” от Президента. „Затова казвам, че всеки случай е различен. Когато се разбра за моя, обществото нямаше сетива да види какъв точно е той”. Запитан как би формулирал той своите „особени заслуги към културата”, той каза, че се гордее с предаването си за култура в Дарик, продуцирането на първия игрален филм на Теди Москов, течащия в момента пленер във Варна за млади наши и чужди художници.