Стара Загора получи най-много гласове и ще има своя зелена автобусна спирка
Стара Загора получи най-много гласове и ще има своя зелена автобусна спирка / Загорка

Стара Загора е мястото, където ще бъде реализиран проектът-победител от конкурса Загорка Зелен Фонд 2016 година - „Автобусна спирка". Това решиха гласувалите на www.zagorkacompany.bg за място в регион Стара Загора, където да се изгради зелената автобусна спирка. Казанлък също се бори да бъде локацията, но при закриване на гласуването, Стара Загора бе получила повечето гласове.

„Загорка" АД ще осъществи проекта-победител в Стара Загора, със собствени средства в размер до 50 000 лв.

„Автобусна спирка" на екип от студентките в Лесотехническия университет в София - Виктория Еленкова, Стефани Згурева и Теодора Иванова е оригинален и приложим в градски условия. Дизайнът на автобусната спирка комбинира практична конструкция с озеленен покрив, който има възможност и за допълнително „усъвършенстване", като например поставяне на соларна система. Покривното озеленяване е от видове, които са устойчиви на неблагоприятни условия на средата, бързо се възстановяват и участват в усвояването на прахови частици и въглеродния диоксид, а и създават приятно зелено място в градската среда.

За шеста поред година, Загорка Зелен Фонд потърси най-зелената идея измежду предложенията на гражданите и неправителствения сектор. Десетки проекти се включиха в националния конкурс в категориите на участие, а именно Пестене на енергия и Пестене на вода.

„Загорка" АД благодари на всички, които участваха в националния конкурс Загорка Зелен Фонд 2016 със свои зелени проекти, както и на тези, които активно гласуваха за място за реализиране на печелившия проект от тази година.