Христос воскресе!
86529
Христос воскресе!
Христос воскресе!
Христос воскресе!
  • Христос воскресе!
  • Христос воскресе!
  • Христос воскресе!

Честито Възкресение Христово! Днес православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника, наричан още Празник на всички празници. Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

В огнеупорни фенери Благодатния огън пристигна в България

Хиляди българи посрещнаха Великден пред храмовете в страната.

Патриарх Неофит оглави вечерното богослужение за Възкресение Христово, което включи Пасхална утреня и Златоустова литургия. То започна в 23:30 ч. снощи в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На богослужението присъства президентът Росен Плевнелиев.

В полунощ патриархът излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите: "Христос Воскресе". Негово светейшество отправи и пасхално приветствие към православния български народ. В храма беше донесен и Благодатният огън, за поредна година пренесен от Йерусалим от българска делегация.

"Във време, когато човечеството отново се лута в търсене на своите изконни духовни корени, ние, православните християни, отново и отново сме призвани да благовестим за Христовото Възкресение и станалото възможно благодарение на него наше спасение", каза патриархът.

"Като поздравяваме с преславното Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква - в обичната ни Родина и далеч от нея, благопожелаваме на всички вас светла пасхална радост, мир и светлина в душите и в сърцата, крепка вяра и надежда, и по-голямата от всички тях неоскъдяваща Божия любов!", каза още той.

За първи път тази година пасхалното богослужение пред патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" премина с гвардейско честване и заря.

„Христос Воскресе" на пет езика се чу от „Царевец". Над 2000 жители и гости на Велико Търново изкачиха крепостта, за да посрещнат за шеста поредна година на открито Възкресение Христово.

Великотърновският митрополит Григорий поздрави на български, руски, гръцки, английски и френски език миряните.

Стотици миряни посрещнаха Великден и в храм "Рождество Христово" над Шипка.

Червените яйца - символ на Христовата мъченическа кръв

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - победата на Иисус Христос над смъртта.

Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича "Страстна седмица", означаваща страдание. Това са последните дни от земния живот на Иисус. Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Според народната традиция в украсата за празника се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. Израз е на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото. Честито Възкресение Христово!

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

В празничната неделя в митрополитската катедрала „Св Неделя" в столицата ще се отслужи Второ Възкресение, по време, на което Евангелието ще се чете на различни езици. Предвижда се Богослужението да започне в 11 часа.