/ iStock/Getty Images
Заради концесия за добив на глина
Местната власт и жителите на Стралджа са в готовност за протести и затваряне на пътен възел „Петолъчката“.

Поводът за напрежението е концесия за добив на глина в горски територии с червен дъб, която попада в „Натура 2000“. Започва и подписка, която ще бъде внесена в Министерския съвет.

Това съобщи заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов. "Основното притеснение е, че ще бъдат унищожени 200 декара над 50-годишна дъбова гора, която попада в защитената зона „Гребенец“ край Стралджа. Гората е от държавния горски фонд. Използва се от местните хора за туризъм и лов. През района преминават и девет притока на река Мараш", посочи заместник кметът. 

По думите му, въпреки уверенията на дружеството, цялата гора ще бъде унищожена. „Това, че концесионерът казва, че няма да бъдат 210 дка, е абсолютна лъжа. Всички документи доказват, че концесията е точно толкова. Старата концесия, която е около 100 дка, също е гора, няма едно дръвче останало там, няма и рекултивация“, каза Иванов.

Дружеството е поискало разрешение за издаване на специализиран подробен устройствен план за целта. Общинския съвет обаче решава да се допита до населението и свиква общо събрание. На него е взето решение да не бъде издаден документът. Създаден е инициативен комитет за спасяване на гората. 

„Другата седмица ще внесем подписката в различните министерства – на регионалното развитие, на енергетиката. Ако не бъде спряна концесията, хората са готови да пристъпят към гражданско неподчинение, за да бъдат спасени тези декари гора. Общинското ръководство застава твърдо зад тях“, каза още заместник-кметът. 

Пред БТА управителят на фирмата-концесионер „Ел Дан Инвест“ Васил Щраков заяви, че „концесията е от 2003 г. и е напълно законна“. Според него създалото се напрежение е част от предизборна кампания. В концесията влизат общо 300 декара, а около 200 от тях попадат в горски фонд. В терена за добив на глина няма дъбова гора, само храсти, каза той.

„Тъй като 200 дка не са необходими за дейността на дружеството до края на концесията, с Държавното горско стопанство се договорихме да отделим само един имот, който е около 40 дка. В него няма дъбови гори и залежите от глина в тези 40 дка би трябвало да стигнат до края на концесията, която приключва след 10 години“, каза още концесионерът.

„След това в закона ясно е предвидено, че ако се изрязва гора, предварително се залесява пет пъти по-голяма площ. Всички разчети с Министерството на енергетиката, където е концесията, са извършени, всичко е платено.

По една специална сметка се внасят суми за рекултивация, които се освобаждават едва когато и ако дружеството рекултивира терена“, обясни той. Дружеството възнамерява да съди Общината, за това че спира дейността им, подчерта управителят му.

„Става въпрос за добив на глина за направа на керемиди във фабриката в Стралджа. Това е единственото предприятие в България, което произвежда керамични керемиди. Всички други керемиди у нас са внос“, каза още Щраков.
Мира Безус, БТА