/ БТА
Оставиха в ареста 43-годишен мъж за голямо количество оръжия и боеприпаси от автосервиз в ямболкото село Дражево.

Окръжният съд в Ямбол потвърди постановената от Районния съд мярка за неотклонение "задържане под стража", която защитата на обвиняемия обжалва. 

Мъжът с беше задържан при специализирана акция на 27 март.

От полицията и прокуратурата обявиха на брифинг, че от дома и автосервиза му в село Дражево са иззети голямо количество боеприпаси, взривни вещества и оръжия, сред които и противотанков снаряд.

След акция: Иззеха голямо количество оръжия и боеприпаси от автосервиз (СНИМКИ)

Според близките на мъжа намерените оръжия не са бойни, а с колекционерска стойност. "Няма нищо незаконно, всичко това може да се купи свободно на пазара. За мен тази мярка е абсурдна, а самата акция е преувеличена. Освен това се позовава на сигнал от лице от криминалния контингент", каза Даниел Дичев, брат на обвиняемия.

Мярката за неотклонение вероятно ще бъде обжалвана и пред Апелативния съд в Бургас, заявиха от защитата. "Обвинението към момента е неадекватно до голяма степен. Експертизите не са готови, те даже не са назначени. Само една техническа е назначена, а тепърва трябва да има и други технически, балистични и т.н.", посочи адвокат Димитър Ников.

Според него няма достатъчно събрани доказателства, голяма част от откритото оръжие е "стари тенекии", а противотанковият снаряд е без взривател. "Пълно е с такива снаряди, по-рано докато имаше стрелби на военните полигони "Ново село", "Победа", в Пчела, винаги можеха да се намерят неизбухнали снаряди", каза още Ников.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус/БТА