/ Община Видин
Община Видин възстанови в първоначалния му вид турския барутен склад в града. Обектът се намира в непосредствена близост до крепостта „Баба Вида“ в Крайдунавския парк.

Двадесети етноромфест във Видин

Той е единственият вкопан в земята подобен барутен склад на територията на страната ни, който е възстановен. Кметът Огнян Ценков днес посети мястото и заяви, че ръководството на Общината изпълнява намерението си да облагороди стъпка по стъпка тази зона, където е разположена голяма част от културно-историческите забележителности в град Видин и други любопитни за туристите обекти.

Турски барутен склад

Преди две години с европейски средства извършихме ремонт и цялостна реставрация на турския склад и го превърнахме в един прекрасен Епиграфски център - Археологически музей на закрито с широк обществен достъп. Музеят се посещава от все повече туристи и видинчани.

На 20 май получихме решение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, във връзка с кандидатстването ни миналата година по Оперативна програма „Региони в растеж“, приоритетна ос 6 – „Регионален туризъм“ за одобряване на проекта за възстановяването на Видинската Синагога“, каза Ценков.

Ромските занаяти излизат на показ по трансграничен проект

Той обясни, че турският барутен склад е възстановен с целеви средства от общинския бюджет в размер на 16 000 лв., като ремонтните дейности са извършени от фирма „Универсал Ж“. Директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова разказа, че този тип съоръжения като барутния склад са малко известни в българската историография.

Те са свързани с името на султан Баязид II, който управлявал между 1481-1512 г., когато Османската империя започнала сама да изработва барут. В началото в  складовете се е правел барут, а впоследствие се е съхранявал, заедно с муниции и оръжие.

Турски барутен склад

Възстановяването на барутния погреб във Видин е съобразено с автентичния му вид. Покривът е от пръст и затревен. „Тъй като помещението е влажно и вкопано в земята, в него не биха могли днес да бъдат изложени движими културни ценности. Целта беше да облагородим този район, защото барутниците са се намирали в отбранителната зона на „Баба Вида“,  допълни Фионера Филипова.

Барутният склад няма статут на паметник на културата и няма категорични данни от кой период датира. Друг възстановен барутен склад със същите размери се намира в Ардино, но той не е вкопан в земята.