В Лом са разтревожени от спирането на строежа на защитната кейова стена
В Лом са разтревожени от спирането на строежа на защитната кейова стена / снимка: Димитър Искренов

С открито писмо до премиерът Бойко Борисов се обръща кметът на община Лом Пенка Пенкова по повод спирането строежа на защитната кейова стена в града. Нейното предназначение е да защити Лом при повишаване нивото на река Дунав. Ето какво се казва в писмото на кметът г-жа Пенкова, което е подписано и от Общинския съвет на Лом.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Надяваме се, че ще проявите разбиране към проблемите на Община Лом и ще сторите необходимото, за да не се спира изпълнението на обект „Укрепване на р. Дунав в  района на градската част на гр. Лом". Правителството, което Вие наследихте, обеща изграждането на кейовата стена да приключи до края на мандата му, но този ангажимент пред хората от Община Лом, които от 60 години очакват изграждането на защитна кейова стена, не бе изпълнен. И Лом продължава да бъде единственият крайдунавски град, който не е защитен от кейова стена срещу наводнение.

Изпълнението на проекта „Укрепване на р. Дунав в района на градската част на гр. Лом" започна още през лятото на 2006 г. като авариен брегоукрепващ обект, след като от фонд „Бедствия и аварии" бяха отпуснати 1 010 000 лв. за предпроектни проучвания и провеждането на процедури. През юли 2007 г. бяха доставени от Германия шпунтовите елементи за брегоукрепващото съоръжение. Строителството - набиване на шпунтовите елементи по протежение на 750-метровата брегова ивица, стартира през ноември 2008 г. Възложител е Министерството на регионалнато развитие и благоустройството.

Изграждането на брегоукрепващото съоръжение  в района на градската част на град Лом стана наложително поради подкопаващото и ерозионно действие на река Дунав и недопускане на нови заплахи от наводнение, както през пролетта на 2006 г., когато крайбрежната градска зона и „Пристанищен комплекс Лом" ЕАД, бяха залети от рекордно високите води на реката.

Изпълнението на проекта създава стабилитет на брега в конкретната зона  като същевременно се усвоява "загубена" българска територия с площ около 24 декара. Проектът е включен в Общинския план за развитие 2007-2013 г. като приоритетен.

Преустановяването на строителните дейности на обекта ще доведе до невъзможност за изпълнението му до обявения краен срок - ноември 2009 г. Обектът е в напреднал етап - за монтирането на шпунтовите елементи фирмата изпълнител достави два виброчука от Франция и Холандия, но спирането на работата ще доведе до плащането на сериозни неустойки.  Демонтирани са понтони №1 и №2, което сериозно затруднява акостирането на плавателни съдове на ломския пристан. Технологията на монтирането на шпунтовите елементи предполага непрекъсваем режим работа и при ниво на реката до 300 см, който обаче и без това бе сериозно нарушен заради високите води на Дунав през зимните и пролетните месеци.