/ Личен архив/фейсбук
Успешно завърши плаването на единствената българска яхта „Океанис“, участвала в престижната международна регата за пресичане на Атлантическия океан – ARC. Българската яхта с врачанско участие финишира на 64 място от 171 лодки, вчера рано сутринта, в пристанището на Санта Лусия.

За 17 дни яхтата измина 2980 мили от Лас Палмас, Канарски острови до Карибите. Всички от 6-членния екипаж са живи и здрави, удовлетворени, че са се справили с големите предизвикателства на океана.

Както сподели Иво Евгениев, който е с врачански корен, плаването е било съпроводено с приятни, но и доста трудни и опасни дни в борба с бури и високи вълни. При една такава буря се скъсало главното водещо платно на яхтата и това довело до известно изоставане.

Атлантическия океан
netinfo

„Плавахме 3042 морски мили през Атлантическия океан за 400 часа, със средна скорост от 7.6 възела. За съжаление на петия ден ни се счупи генакера и загубихме водещата си позиция. Въпреки, че го поправихме една седмица по-късно, не можехме да си върнем позицията и завършихме 11-ти в нашата дивизия.

Имахме трудности и безсънни нощи, но също така изключително се наслаждавахме на красотата и необятност на океана. Изгревите и залезите бяха поразителни, звездите бяха по-ярки от където и да е другаде.

Много благодаря и голямо уважение към хората, които ни подкрепят. Ние събрахме 18 100.00 лева, които ще се използват за образование. Спонсорите ни могат да следват тази благотворителна програма на сайта на Оceanis. Благодаря ви, че подкрепяте усилията ни.“, написа Иво.

Иво Евгениев
Личен архив/фейсбук

Парите ще бъдат вложени в подкрепа на образованието и професионалната ориентация на нуждаещи се деца в Северозападна България. До момента благодарение на собствени средства и на спонсори е закупена 3D ендоскопска апаратура, МБАЛ „Христо Ботев“-Враца, осигурени са здравно-профилактични прегледи за възрастни хора и деца, с. Драганица, с. Кунино, с. Мърчево, реставриран на средновековния Храм „Света Петка Параскева“, с. Драганица, изграден е Кабинет по психомоторика за деца в Детска градина „Брезичка“ във Враца, изграден е параклис в с. Кунино, нов паметник на Васил Кънчов във Враца, направено дарение на компютри /4 лаптопа и 3 десктопа от висок клас/ на Училище „Христо Ботев“ в Мездра и други

Океанис
netinfo