Търнава с открита сцена за традиционния фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски
Търнава с открита сцена за традиционния фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски / Андрей Деновски

С нова открита сцена ще се сдобие в най-скоро време с.Търнава. Тя се строи в центъра на селото, а на нея ще се изявяват всички самодейци, деца, ученици, пенсионери, гостуващи самодейни състави, уверяват от НЧ „Напредък 1898", по чиито проект се извършва строителството.

Работата по откритата сцена кипи усилено с помощта на изцяло доброволчески труд на търнавчани. Общата стойност на проекта е 4 455 лв. и е финансиран от програма за малки проекти „Участвам - Дарявам - Променям" на Сдружение „Първи юни", финансиран от фондация „Америка за България".

„Този проект е в отговор на потребността на самодейците, децата и учениците за тяхната всеотдайна апостолска дейност в съхраняването и опазването на българските традиции и добродетели. Реализирайки проекта, настоятелството ще допълни и обогати изцяло работата на всички действащи самодейни колективи, на всички които желаят да покажат, онова, което могат. Ще се разнообрази колорита и общото звучене на изявите, изцяло ще се промени обстановката и възприятието на изкуството.", обясняват от настоятелството на читалището.

Очаква се сцената да бъде открита на 15 август за началото на Общинския фолклорен фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски". Фестивалът се провежда от 2013 г. и носи името на родения в селото народен певец.

„Изграждането и откриването на сцената по времето на Третия общински фолклорен фестивал ще бъде „образец за добре реализирана идея", показваща собствено участие и труд за промяна, за продължаване на започнатото, за стремежа ни да докажем, че традициите, настоящето и бъдещето могат да обединяват усилията на хората в селото. Ще е и поредното доказателство, че „Заедно можем"", споделят още от НЧ „Напредък 1898" с. Търнава.

Читалището е в центъра на подготовката и провеждането, и на всички традиционни празници. Настоящият проект и неговото въздействие ще осигурят нови и надеждни бъдещи партньорства, с което ще се обогати читалищната дейност, ще се търсят нови форми на участие на целевите групи и разширяване на тяхното участие в регионални, национални и други изяви, убедени са хората от селото.