Снегорин успя да пробие двуметрови преспи до Якимово
Снегорин успя да пробие двуметрови преспи до Якимово / Дарик Враца

Пътищата за Якимово и с. Медковец в област Монтана, които са под снежна блокада, ще продължат да са затворени за движение, докато не бъдат изцяло разчистени. Към момента е направен пробив и роторният снегорин е успял да стигне в Якимово, но разчистването на снега е колкото да мине една кола и там да се закарат хранителни стоки - това каза за "Дарик" областният управител на Монтана Ивайло Петров. Този път няма да бъде отворен за движение, докато не се разшири с помощта на снегорини, така че колите да могат да минават по него безпроблемно.

След с.Якимово снегоринът ще продължи към с.Черни връх, което също е недостъпно за сега заради ураганния вятър и снегонавяването.

По думите му вторият роторен снегорин, който бе аварирал, вече е поправен и се започва почистването на пътя Монтана – Лом, в участъка от Долно Церовене до Расово, за да може да се стигне и до другото откъснато село – Медковец. От Община Лом са поели ангажимент да пробият пътя до с.Комощица.

„Става много бавно, усилията, които полагат хората и техниката за отварянето на пътищата в Монтанско, са неимоверни. На места преспите са по 2 метра, но от почистващата фирма ни увериха, че няма да спират работа през цялата нощ“, коментира още областният управител след проверка на място.