Русенският университет ще разкрива нов обучителен център
Русенският университет ще разкрива нов обучителен център / Областна администрация Видин

„Има реална възможност още от 1 октомври във Видин да стартира обучителен център  към русенския университет. Имаме невероятен шанс да поставим началото на висшето образование тук и след това да го надграждаме, но успехът на тази важна инициатива зависи от всички нас” - с тези думи областният управител Момчил Станков се обърна към представители на местни фирми и чуждестранни инвеститори в региона.  Съвместно с кмета на община Видин Огнян Ценков областният управител постави днес началото на диалог за партньорство с видинския бизнес в сферата на висшето образование.  На 12 май в Русенския университет Момчил Станков подписа заедно с  областните управители на крайдунавските области меморандум за сътрудничество с висшето учебно заведение, отбелязващо своята 70-годишнина.

Днес областният управител поиска от местния бизнес да посочи от какви специалисти има нужда и това да бъде определящата насока за създаването на висшия образователен център във Видин. Той призова участниците в дискусията да му предоставят необходимата информация и насоки, които да послужат в работата по проекта. „В началото на юни с кмета на община Видин ще посетим русенския университет, за да уточним всички стъпки за стартирането на първия етап – създаването на обучителен център, а впоследствие – на филиал”, съобщи Станков.

Областният управител обоснова необходимостта от подготовката на технически кадри като фактор за ефективното развитие на модерно и технологично ориентирано предприемачество и на устойчив растеж. По думите му, специалностите в русенския университет биха били  добра основа и предимство за видинския регион пред другите области в Северозападна България, ориентирани към хуманитарното висше образование.

Кметът на Видин също приветства инициативата за откриването на образователен център, в който да се подготвят кадри за реалния сектор в местния бизнес. „Другият ефект, който преследваме, е създаването на условия за продължаване на образованието на младите хора от Видин и от други области и те да остават тук. Ние разглеждаме този процес и от демографска гледна точка”, отбеляза Огнян Ценков. Той цитира данни от проучване на общината и Регионалния инспекторат по образованието, според които 40 % от анкетираните младежи са изявили желание да продължат образованието си във Видин.

Кметът на Видин посочи, че градът разполага с достатъчно материална база и изброи няколко професионални гимназии, в които има подходящи условия за създаването на обучителен център за високо образовани специалисти.

 

Областният управител изрази увереност в подкрепата за проекта от страна на  държавната и местната власт. „Ще продължим активния диалог и с бизнеса”, бе категоричен Станков.