Разработва се нов екопроект за с.Згориград
Разработва се нов екопроект за с.Згориград / Община Враца

Община Враца смята да подготви проект за ликвидиране на последствията от разлива на хвостохранилището в района на мината в Згориград, получен 1 май 1966 г. По този повод днес кметът инж. Николай Иванов направи работна среща с проф. Тотка Митова - директор на Института по почвознание „Пушкаров" и проф. Мартин Банов - специалист по рекултивация и възстановяване на нарушени терени към института.

През 2002 г. специалистите от института са направили проучвания в района и заедно с техни колеги от Италия са създали идеен проект. Намеренията на общинската управа са на базата на тези изследвания и идейния проект ексертите от института „Пушкаров" да разработят проект, който да се финансира директно от ЕС.

В бъдещия проект ще залегне събиране на хвоста в горната част на хвостохранилището, изграждането на нова стена, която да го отдели, възстановяване на каналите, заобикалящи хвостохранилището, които отново да станат легло на реката, затревяване и залесяване на района. В момента реката тече през хвостохранилището. Големият екопроект, който се очаква да е на стойност няколно милиона евро, първо ще бъде представен на редовно заседание на общинския съвет.