/ Дарик - Враца
Шатри с кулинарни деликатеси, коктейли, дизайнерски аксесоари, облекла, строителни и технически макети и дори клетки с домашни животни - калифорнийски зайци, кокошчици и патици, подредиха в центъра на Монтана ученици от професионалните гимназии в областта.

Кметът Златко Живков.
Златко Живков

Събитието се организира от Регионалното управление на образованието по повод 110 годишнината от откриването окръжно столарско училище в Берковица като филиал на Русенското столарско училище.

Днес това училище е Лесотехническа гимназия и предлага различни специалности. Датата на неговото основаване се счита за начало на професионалното образование в областта.

Кмет, учител и журналист четоха на глас Радичков в Монтана

Приветствие към участниците в панорамата на професионалното образование в областта отправиха началникът на РУО Трайка Трайкова, областният управител Росен Белчев и кметът на Монтана Златко Живков. 

„На тази  годишнина искаме отново да привлечем вниманието към възможностите, които предлагат професионалните гимназии в региона и улесним децата и техните родители в избора на бъдеща професия" - подчерта Трайкова.

Областният управител акцентира върху това, колко е важно за развитието на икономиката на страната и нарастването на вътрешния брутен продукт образованието да създава добри специалисти. 

Клетки с животни.
Дарик - Враца


„Проблемът на региона е не само безработицата, а и липсата на добре подготвени кадри и нарастването на доходите”, заяви кметът Живков. Той благодари на всички работодатели, които присъстват на събитието и подпомагат развитието на професионалното образование.

В област Монтана има 11 професионални гимназии. В още четири общообразователни училища има профилирани паралелки за придобиване на специалност. Освен в центъра на областта, професионални училища има в градовете Берковица и Вълчедръм, и в селата Георги Дамяново, Ковачица, Владимирово и Долни Цибър.

Повечето от тях подготвят кадри в земеделието, лесовъдството и животновъдството, селскостопанската механизация  и хранително-вкусовата промишленост. В град Монтана има професионални гимназии по строителство, архитектура и геодезия, електро и механо техника, лека промишленост, туризъм и финанси.