/ iStock/Getty Images
Районната здравноосигурителна каса Видин изплати 460 313лв. на 25 аптеки в област Видин.

Във Видинско 26 аптеки работят със здравната каса

Изплатените от РЗОК-Видин средства са за осигурените лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение.

Здравноосигурителните плащания са за периода от 1-ви до 15-и май и включват: 223 540 лв. от изплатените средства на аптеките покриват лекарствените продукти, назначени с т.нар. протокол[1], за които се извършва експертиза.

236 773 лв. е размерът на изплатените средства за домашно лечение, отпуснати само срещу рецептурна книжка /не се изисква протокол/, както и за медицински изделия в извънболничната помощ.

Най-често отпускани лекарства по заболявания за област Видин: за ревматоидни заболявания, неинсулинозависим захарен диабет с неврологични усложнения, инсулинозависим захарен диабет без усложнения, Болест на Парконсон.

Здравноосигуреният пациент представя актуална рецептурна книжка с въведена диагноза/и от личния лекар, заверена в приемната на РЗОК, в която се проследява и отбелязва датата на получаване на лекарствения продукт, частично или изцяло заплатен от НЗОК, от съответната аптека.

НЗОК, респективно РЗОК, осигурява качествена скъпоструваща лекарствена терапия за домашно лечение, съответстваща на най-новите терапевтични подходи на европейско ниво, вкл. на млади хора в работоспособна възраст, за да се осигури по-качествен начин на живот.

Процедурата за получаването й максимално е облекчена.
РЗОК Видин