Прекратиха правата на общински съветник от Мездра
Прекратиха правата на общински съветник от Мездра / Дарик архив

Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение на Административен съд Враца, постановено по адм. дело № 29 по описа на съда за 2016 г. Оспореното първоинстанционно решение потвърди Решение № 279/12.01.2016 г. на ОИК - Мездра, с което предсрочно са прекратени пълномощия на общински съветник в Община Мездра поради влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер.

Против постановеното от Административен съд Враца решение в законоустановения срок постъпи касационен протест, поради което делото беше изпратено по компетентност във Върховен административен съд.

В хода на касационната проверка върховните магистрати са извършили подробен анализ на всички факти и обстоятелства въз основа на закона и приобщените към делото доказателства, както и подробно са обсъдили доводите изложени в касационния протест.
Крайният извод на касационната инстанция е, че решението на Административен съд Враца е правилно, постановено след обективно установяване на фактите по делото, относими към преценката на материалноправните предпоставки за предсрочно прекратяване на пълномощията на общински съветник. Първоинстанционното решение е
добре обосновано и е изцяло в съответствие с приложимия материален закон и неговата цел, поради което е оставено в сила

Решението на Върховния административен съд е окончателно.