/ IStock
Окръжна прокуратура-Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу жена за извършено от нея престъпление - причиняване на катастрофа със загинал пешеходец, съобщиха от обвинението.

Обвиняемата - на 29 години, е правоспособен водач на МПС и притежава свидетелство за управление на МПС, издадено на 3 юли, с категории „В, А, М“. Вечерта на 7 август, жената пътувала с личния си автомобил за Козлодуй, като около 22:00 часа, навлязла в с. Липница, област Враца. Движела се по ул. „Георги Димитров“ със скорост от 72 км/ч, при максимално допустима 50 км/ч, в тъмната част на денонощието при дъждовно време.

Предадоха на съд мъж за катастрофа със загинал пешеходец в Благоевград

Междувременно четиридесет и две годишният жител на селото Р.С. предприел пресичане на същата улица в необозначено за пешеходци място. При попадането му в зоната на осветеност на фаровете на управлявания от обвиняемата Б. автомобил, същият се намирал на разстояние 50 метра от него. Последвал удар между мъжа и моторното превозно средство.

Възприемайки притичващия пешеходец, С.Б. навила волана наляво към насрещната лента за движение и едновременно с това натиснала спирачките. Нанасяйки удар на пострадалия, управляваният от обвиняемата автомобил преминал през насрещната лента.

Последвал сблъсък с вертикалната колона на автобусната спирка и движение през затревената ивица встрани на пътя. Колата се ударила в дърво, повалила го, след което се установила в покой.

Жената излязла от превозното средство и се обадила на телефон 112 да сигнализира за случая. На мястото пристигнал медицински екип, който констатирал смъртта на пешеходеца.

Впоследствие е било установено, че тя била причинена от несъвместима с живота съчетана травма - черепно-мозъчна, гръдна, коремна. От заключението на автотехническата експертиза е видно, че причината за настъпилото произшествие, е движението на лекия автомобил, управляван от обвиняемата с превишена скорост.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.