/ iStock/Getty Images
Софийска градска прокуратура е предала на съд мъж, привлечен към наказателно отговорност като непълнолетен за извършено от него по непредпазливост престъпление по транспорта, при което загинал велосипедист, съобщиха от обвинението.
 
Предадоха на съд шофьор, предизвикал катастрофа със загинал

Вечерта на 13 октомври 2019 г., обвиняемият управлявал лек автомобил по локалното платно на ул. „Околовръстен път“ в столицата. По него, но в срещуположната посока, се движел велосипедист, който неочаквано рязко се отклонил наляво.

Последвал удар между двете превозни средства, при което той получил тежки травматични увреждания. Въпреки оказаната му медицинска помощ, мъжът починал няколко часа по-късно.
 

От заключението на извършената комплексна медико-автотехническа експертиза е видно, че водачът на лекия автомобил управлявал със скорост от 76 км/ч, а велосипедистът от около 20 км/ч.

Осъдителна присъда за шофьор на тир, причинил катастрофа, при която загина мъж

Обвиняемият имал възможност да възприеме насрещно движещия се в локалното платно велосипедист, когато разстоянието между тях било от около 253 метра. Той бил длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, въпреки това той се движел с несъобразена скорост и не намалил при възникналата опасност.

Освен това обвиняемият не притежавал необходимата правоспособност, а имал свидетелство за управление на МПС само за категория „В1“.