/ IStock
Окръжна прокуратура-Благоевград, е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт мъж на 45 години, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление - причиняване на катастрофа със загинал, съобщиха от обвинението.

Съдят мъж, предизвикал катастрофа със загинал велосипедист в столицата

Обвиняемият е правоспособен водач и притежава валидна шофьорска книжка. Вечерта на 20 декември 2019 г., мъжът управлявал лек автомобил по ул. „Яне Сандански“, като се движел в посока към магазин „Стоми“.

В района срещу жилищен блок 21А и училище имало пешеходна пътека и пътен знак В26, забраняващ шофирането със скорост по-висока от 40 км/ч в този участък. Около 19:45 часа, докато 57-годишният мъж я пресичал, управляваният от обвиняемия автомобил го ударил.

Вследствие на получените травми - черепно-мозъчна, гръдна и коремна, пешеходецът починал. От изготвената по делото автотехническа експертиза е видно, че причината за настъпване на пътнотранспортното произшествие е било неправилното поведение на водача на лекия автомобил.

Предадоха на съд шофьор, предизвикал катастрофа със загинал

Той се движел с превишена скорост от 51 км/ч и не се съобразил с цялата пътна обстановка - мокрият асфалтов път, ограничената видимост отдясно, тъмната част от денонощието, наближаването на пешеходната пътека пред училище.

При конкретните пътни условия и скорост на движение, водачът нямал техническа възможност да предотврати произшествието, спирайки аварийно преди пешеходната пътека.