От юни може да сменим личния лекар
От юни може да сменим личния лекар / netinfo

От 1 до 30 юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, съобщават от Районната здравноосигурителна каса във Враца. Смяната може да се извърши два пъти годишно - през месеците юни и декември, като пациентът има право да избере личен лекар на територията на цялата страна. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Това, както и включването на новоизбраните в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва по служебен път в РЗОК.


Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. Цената й е 0,12 лв. и може да се закупи от фирма "КИМ 2000", която се намира в МЦ "Фактор" на бул."Втори юни" №111.
При новоизбрания лекар, заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Информация за лекари, имащи договор с НЗОК може да се получи в РЗОК, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.


Когато пациентът иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време, извън законово установените срокове (1-30 юни и 1-31 декември). За целта той следва да попълни регистрационна форма за първоначален избор на ОПЛ.


Извън регламентираните срокове здравноосигуреният гражданин също може да осъществи нов избор на личен лекар при промяна на настоящия си адрес или при прекратяване на договора на досегашния му личен лекар.


Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ.


Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.


Здравноосигурените лица, на които е поискано да заплатят оказаната им медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им на здравноосигурени те могат да подадат жалба до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети средства се прилага копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.