От Андреев ден денят започва да нараства
От Андреев ден денят започва да нараства / netinfo

Според традициите този празник е посветен на мечката, която е най-големият и хищен звяр по нашите земи. За нея разказват, че на този ден обикаляла всички къщи и ако в някоя къща не са й приготвили храна - тя изяждала децата. Оттогава останал обичаят предварително да се вари царевица, която тя много харесва. Едно време най-възрастните жени в къщата взимали три пъти по десет зърна от сварената царевица, хвърляли ги нагоре в комина и изричали: „На ти мечко варен кукуруз да не ядеш суров".

В казана слагали и от всичко, което се вари - зърна боб, жито, ечемик, леща грах, зеле, чушки. Вярвали, че така на следващата година растенията ще родят едри и пълни плодове, защото от Мечкинден дните започват да нарастват с по едно зрънце. Затова някъде наричат празника Едреевден. Днес се готвят и ядат само варива.

На този ден жените не работят домашна работа, не предат, не тъкат, не плетат и не перат, за да не напада мечка нивите и добитъка. Ако се спазват забраните, в къщата ще има плодородие и дори човек да срещне мечка, тя няма да му навреди.(вярвало се също, че см.Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явявал пред хората, яхнал мечка и прогонвал зимата и дългите нощи.
Свети апостол Андрей Първовенчани е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.

Разпнат е на кръст в гръцкия град Петра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст". След падането на Византия, скитите, сред които проповядва апостол Андрей, стават славяни, а той ¬ покровител на Русия.