Обсъждат поемането на общински дълг от Враца
Обсъждат поемането на общински дълг от Враца / Дарик Враца

Обществено обсъждане на проекти, които ще се финансират чрез дългосрочен дълг е насрочила за днес Община Враца.  Общината е бенефициент по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г." по изпълнението на четири договора за безвъзмездна финансова помощ.

За изпълнението им Общината трябва да осигури паричен ресурс, в т.ч. за съ-финансиране и допълнително финансиране. Допълнителното финансиране се налага поради възникване на допълнителни видове работи не предвидени при подаване на проектните предложения. Необходимият паричен ресурс е в размер, които общината не може да осигури с бюджетни средства,  поради което е необходимо да потърсим осигуряването на необходимите средства за завършване работата по проектите от Фонда за органите на местно самоуправление „ФЛАГ" ЕАД.

Това е институция,  създадена от Министерски съвет като инструмент на политика за регионално развитие, точно с цел преодоляване на проблеми с осигуряването на паричен ресурс за общините при финансиране на одобрени проекти в рамките на оперативните програми на ЕС. След проведените преговори с Фонда, финансовите параметри на дълга за съ-финансиране и допълнително финансиране са в общ размер на 1 600 000 лева. Срок на погасяване - 65 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.

Погасителната схема ще бъдат изготвена преди подписване на договора, като прогнозната схема е  усвояване до м. януари 2014 г., погашение до м. юни 2018 г. За обезпечение на кредита ще бъде учреден залог върху собствените приходи на общината по чл. 6 от Закона за общинския дълг.

От Община Враца уточняват, че ежегодно с Постановление на Министерски съвет се определят условията, критериите и реда за финансово подпомагане на общините за достъпа им до финансиране от Фонда за органите на местното самоуправление в България "ФЛАГ" - ЕАД. Кредитният потенциал на общините и групирането им се определят на базата на интегрална оценка и критерии по методика, определена с Постановлението.

За 2012 г., съгласно  Постановление № 134 от 29 юни 2012 г. интегралната оценка на Община Враца е била 15,14 % на кредитния потенциал и попада в група 2 „б" със степен на подпомагане 80 %. Т.е разходите за лихви и такси по проекти при тази степен на подпомагане (80%) ще се възстановят по бюджета на общината като целеви трансфери след извършване на корекции по централния бюджет и по бюджета на общината.

Прогнозната стойност на невъзстановимите лихви и разходи по обслужването на дълга при тази степен на подпомагане са в размер на 44 000 лева за период от 65 месеца.

Обсъждането ще започне в 18,30 часа в Градската концертна зала.по-рано, от 17 часа на същото място кметът инж.Николай Иванов ще представи  отчета си за свършеното през 2012 и проектобюджета на Община Враца за 2013 година.