Заседанието
Заседанието / Десислава Крумова
На проведеното във Видин заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, председателствано от Областния управител Албена Георгиева, участваха  Веселка Асенов - началник на Регионалното управление по образование, зам.областният управител Елка Георгиева и Даниела Накова - директор на регионалната служба по заетост-Монтана, кметове и представители на общини. На заседанието бе представени и обсъдени предложенията за държавен план-прием за учебната 2018-2019 година, направени от училищата на територията на област Видин. Съгласно изискванията план-приемът се утвърждава и от Комисията по заетост.

Ето какво коментира Веселка Асенова-Началник на РУ на МОН: „Нашият екип смята, че така предложения план-прием е балансиран, съобразен е с нуждите на нашия район, съобразен е с държавната политика на Министерство на образованието и науката, съобразен е с традициите в нашата област, така че всичко предвидено в план-приема, отговаря на изискванията.“

Изказвайки благодарност на общините, училищните настоятелства и обществени съвети, областна администрация, Асенова уточни, че този балансиран пран-прием е възможен единствено благодарение на продължителните разговори и обсъждания на всички участници в процеса.

Началникът на Регионалното управление на образованието във Видин отбеляза, че министърът на образованието разрешава сформиране на паралелки и при пълняемост 24 ученика за 8-ми клас. За област Видин профирираните паралелки са общо 13 на брой, като нов профил има в СУ „Св.Св.Кирил и Методий“-гр.Брегово-„Хардуерни и софтуерни науки“.

Професионалните паралелки са общо 18 за областта, като нова паралелка има в ПГ „Михалаки Георгиев“ към „Фризьорство“ има добавена половинка и това е новото с „Маникюр,  педикюр и ноктопластика“. В ПТГ“Васил Левски“ нова паралелка „Автомобилна мехатроника“. Предлагат се и две задочни форми на обучение-професионалната гимназия в Дунавци –„Горско стопанство“ и в ПТГ “Васил Левски“-специалност „Сухо строителство“.