Община Видин развали договора с „Титан АС“
Община Видин развали договора с „Титан АС“ / Дарик Враца

За прекратяването на договора управителят на „Титан АС“ ЕООД Иво Иванов е уведомен днес с писмо. Това съобщи на специална пресконференция заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на Община Видин инж. Добромир Дилов. В писмото до фирмата, която досега извършваше сметосъбирането и сметоизването на битовите отпадъци се посочва, че са настъпили изключителни обстоятелства, които непосредствено застрашават живота и здравето на хората и околната среда и нарушават нормалното изпълнение на нормативно установени дейности на Община Видин в качеството й на Възложител.

Това се получава в резултат на системното неизпълнение на задълженията от страна на фирмата, която не се съобрази с решенията, взети на заседания на Общинския щаб за защита при бедствия. На 26 март изтече последният срок, даден на „Титан АС“ от Кризисния щаб  да почисти града и селищата, в голяма част от които не е влизала сметосъбираща техника от месец декември, миналата година. Община Видин е изпратила и нотариална покана още в началото на тази седмица, но до края на вчерашния ден фирмата не е предприела никакви действия да изпълни задълженията си.

Добромир Дилов каза, че ще се внесе предложение в Общинския  съвет за сформиране на звено към общината, което да извършва събирането на битовите отпадъци със собствени усилия и то да се гласува на извънредно заседание. Той обясни, че междувременно са сформирани три групи с работници на общината, които от днес събират битовите отпадъци. До контейнерите се поставят чували, където хората да изсипват боклука, тъй като общината не разполага със сметоизвозващи машини. Инж. Дилов призова гражданите да бъдат съпричастни към възникналата кризисна ситуация и да помогнат.

„Сега е момента всеки да покаже колко обича Видин. Изпратени са писма до Камарата на строителите във Видин и до частните превозвачи с молба да окажат съдействие с работници и техника“ – заяви заместник-кметът. И допълни, че проблемът трябва да се реши трайно, за да не се стига повече до подобни кризисни ситуации.