НЯМА ОПАСНОСТ от наводнение в Монтана
НЯМА ОПАСНОСТ от наводнение в Монтана / Дарик Враца-архив
Нина Петкова
74872
Нина Петкова
Игор Репкин
Леночка Ангелова
Райков
Валери Димитров
  • Нина Петкова
  • Игор Репкин
  • Леночка Ангелова
  • Райков
  • Валери Димитров

„Няма повод за паника, напрежението е плод на слухове”. Това заяви областният управител на Монтана Нина Петкова по повод създаденото обществено настроение за наводнения в района на язовир Огоста.

Падналите количества валежи и водния отток от реките в язовира не застрашават сигурността му, заяви началникът на Напоителни системи -район Монтана Игор Репкин. От три дни поетапно и контролирано се изпускана водата, за да не се допусне заливане на населените места в средното и долното течение на река Огоста.Язовирът е на денонощно наблюдение.

„Това бяха абсолютно неверни сигнали, които се появиха в кв. „Огоста”. Всичко на територията на областта е в нормален режим и няма смисъл да се всява паника, апелира Валери Димитров – началник на служба "Охранителна полиция" към ОД на МВР – Монтана.

Проверени са участъците на Огоста от Бързия, Георги Дамяново и Чипровци до село Лехчево. Няма залети населени места, съобщи Венцислав Райков – началник на служба +Пожарна безопасност и защита на населението".

Успокоителното е, че падналите валежи са между 27 до 58 литра на кв. метър. Най-много е валяло в равнинната част на река Огоста. Количествата не са големи, положението не е опасно и не се очаква да стане, съобщи Леночка Ангелова – директор на Хидро- метеорологичната обсерватория в Монтана.