/ Врачанска митрополия
Врачанският митрополит Григорий отслужи молебен за здравето и преуспяването на децата от епархията. Молебенът бе към чествания днес свети Стилиян, който е закрилник на децата.

Богослужението се състоя в катедралния храм “Св. апостоли” в областния град. Църквата се изпълни с деца и ученици от Враца, с техни родители, учители и директори. Сред официалните гости бе и кметът на общината Калин Каменов.

Молебенът
Врачанска митрополия

След края на молебена владиката разказа на малките кой е свети Стилиян и защо той е смятан за закрилник на децата. След това се обърна към възрастните с думите: “Всички ние заедно трябва да се погрижим за това малките дечица да вървят по пътя към Царството Божие.

Да се постараем всички заедно – училище, църква, семейство – да ги възпитаваме и да ги направим едни вярващи човеци. Да ги направим едни добри хора. Да ги направим едни миротворци и добротворци.

И тогава, когато ги научим да бъдат добри, да влизат в храма Господен и да отправят своите чисти молитви към Бога, тогава те ще вървят твърдо по пътя, който води към Царството Божие!”.

Молебенът
Врачанска митрополия

Владиката припомни и онзи откъс от Евангелието, в който Иисус Христос казва на възрастните да оставят децата да дохождат при Него, защото на такива е Царството Божие. “А вие, дечица, не забравяйте, че имате един много силен помощник, който винаги ще ви помогне, винаги ще ви подкрепи, винаги ще ви настави, стига вие да не забравяте никога за него – това е свети Стилиян.

И да казвате една молитвичка към него: “Свети Стилияне, помилуй ни и ни помогни!”. Тези думички ще бъдат достатъчни светията да ви се притече на помощ” – така наставляваше децата Врачанският митрополит.