/ Младежки дом Монтана
Формации от Общински младежки дом-Монтана ще участват в международни фестивали от днес до 11 юли. Мажоретният състав, с ръководител Луиза Стефанова, е включен в програмата на Международния фестивал в Катерини-Паралия – Гърция.

Съставът за втори път гастролира в популярния курорт. Сега той ще се представи с нови танците е върху мотиви от албума на „Vivo Montana”. Гости на фестивала ще са и състави от Полша, Румъния, Украйна, Турция и други държави. В програмата на участниците са предвидени екскурзии до забележителности.

Оркестри от три чужди държави дефилират в Монтана на Дикоилиевите празници

Също на юг, но към Македония отпътува певческа група „Пъстренец Junior”. Заедно с  детския фолклорен танцов състав „Ситница” те ще вземат участие в седмото издание на международния фолклорен фестивал „Слънце” в Охрид, Македония.

Специално за балканското си турне възпитаниците на диригента Асен Асенов и хореографа Христо Иванов са подготвили богата фолклорна програма от различните етнографски области на България.

Във фестивала ще вземат участие и групи от 16 държави, сред които Босна и Херцеговина, Естония, Сърбия, Полша. Организаторите са предвидили за всички участници  разходка с корабче до манастира „Св. Наум”, както и посещение на крепостта на Цар Самуил.

Пъстрец джуниър Монтана
Младежки дом Монтана


След фестивала в Македония фолклорните формации от Монтана ще представят и общ концерт в рамките на лятната културна програма на сръбския град Власотинце. На 10 юли те, заедно с танцова формация от Враца, както и местни фолклорни състави, ще изнесат сборен концерт.

Това е третото гостуване на певческа група „Пъстренец Junior” във Власотинце. През 2016 и 2017 година формацията участва в конкурс и изнесе самостоятелен концерт в културния център.

В началото на тази година в Монтана гостуваха два танцови състава от Власотинце и заедно с певческата група и танцов ансамбъл „Младост” представиха букет от песни и танци.