/ Дарик Враца
д-р Джейн Муита
98087
д-р Джейн Муита
  • д-р Джейн Муита
Монтана е първото място извън столицата, което д-р Джейн Муита - представител на УНИЦЕФ за България, посещава след встъпването си в длъжност преди две седмици. Поводът за това са няколко съвместни проекта, в които община Монтана и детския фонд на ООН си сътрудничат от 2012 година насам.

На среща със зам.-кмета Тихомир Антонов д-р Муита определи визитата си като учебна и опознавателна. „Благодарение на общите ни усилия в града бяха открити Детски център за застъпничество и подкрепа Зона Закрила, Семейно консултативен център и Център за майчино и детско здраве“, уточни Антонов.

Новият представител на УНИЦЕФ пристигна в Монтана

Милена Харизанова - програмен директор Закрила на детето в УНИЦЕФ представи пред журналисти основните насоки от програмата на организацията в България до 2022 година. Тя уточни, че моделът за включващо образование на фонда се прилага в три детски градини в Монтана. Предстои доразвиването, оценката и стартирането му в училищата.

Програмата работи структури като центъра за застъпничество и подкрепа Зона закрила – Монтана да бъде въведена в цялата страна. Стана ясно, че опитът в работата на Семейно-консултативния център в Монтана вече е споделен в Перу. „Очакваме да продължим партньорството, за да се създадат подобни услуги в една много далечна от нас държава, със сходни проблеми”, каза още Харизанова.

Срещата в Монтана
netinfo

На журналистически въпрос за детските съдилища Кремена Чобанова от програма Достъп на децата до правосъдие в УНИЦЕФ отговори, че най-вероятно такива няма да има, но би трябвало да има специализирани съдебни състави.

„Надяваме се да стане скоро”, заяви Чобанова и уточни, че това зависи от приемането на Закона за отклоняване от наказателно производство или т.нар. Закон за детско правосъдие. Проектът за него сега се намира в Министерството на правосъдието. Трябва да се направи предварителна оценка на въздействието и през есента да бъде внесен в Народното събрание.