Международна конференция за културно-историческото наследство в трансграничния регион
Международна конференция за културно-историческото наследство в трансграничния регион / Дарик Враца

Двудневна международна конференция на тема "Културно-историческото наследство – състояние, проучване и опазване в трансграничния регион – Област Враца и Русе, България и Окръг Олт, Румъния“ започна днес в Регионалния исторически музей  във Враца.

Конференцията се осъществява по проект “Дунав - мога да те чуя и няма да те забравя, мога да те видя и ще те запомня, мога да те пресъздам и да те разбера”, който ТПП Враца изпълнява в сътрудничество с Русенска търговско-индустриална камара и CCMP Europroject, Румъния. Проектът се финансира по Програмата Interreg V-A Румъния-България. „Самото име на проекта говори много за това, което сме имали предвид“, обяви при откриването изп.дир. на ТПП Враца Илияна Филипова. Днешната конференция е първата от трите такива прояви, планувани по проекта. Следващите две ще са в Русе и в Румъния през 2017 година.

Международна конференция за културноисторическото наследство в трансграничния регион
netinfo

Участват представители на регионални музеи от Видин, Русе, Силистра, Зайчар и Бор – Сърбия, Румъния, различни научни работници от БАН, вкл. и от Института за системно инженерство и развитие.  „По този начин правим връзка и между музейното дело и науката“, посочи още при откриването Илияна Филипова. Първата презентация за днес е на археолога Александра Петрова от РИМ Враца – „Проучвания за развитието на бижутерството, каменоделството и дървообработването в трансграничния регион през различните епохи“ след което ще е презентацията на Чиуреа Валеру от Слатина, Румъния – „Проучвания за развитие на бродерията и грънчарството в трансграничния регион през различните епохи“.

До обяд е планувана още една презентация – на директора на РИМ Враца – Георги Ганецовски на тема „Актуално състояние на културно-историческото наследство във Врачанския регион“.

Международна конференция за културноисторическото наследство в трансграничния регион
netinfo