/ Община Враца
По традиция на големия християнски празник Успение на пресвета Богородица в манастира „Св. Иван Рилски“ /Пусти/ беше осветен и раздаден курбан.

Църквата отбелязва Успение Богородично

На ритуала присъства кметът на Община Враца Калин Каменов, който поздрави присъстващите и призова да вярваме в Бог и да бъдем по-добри всеки ден. „Не забравяйте, че само когато сме единни, дори и в трудни моменти, ще успяваме.

Сигурен съм, че с вашата подкрепа и общи усилия, ще продължаваме да работим за развитието на нашия град. Честит празник на всички!“, допълни още кметът Каменов. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Василий.

Сред гостите на празника бяха още: заместник-кметът Мария Попова, за председателят на Общинския съвет Владимир Христов, пълномощникът на кв. „Бистрец“ Владимир Тодоров, жители на квартала и на населените места край светата обител.

Ето какво се прави според  народната традиция на Голяма Богородица:

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио. Тъй като от гръцки Панагия - пресвета, е синоним на Богородица, днес празнуват и всички с името Панайот, Преслав, Преслава.