И врачански здравни работници излязоха на протест
И врачански здравни работници излязоха на протест / Дарик Враца
д-р Айков
79853
д-р Айков
декларация
  • д-р Айков
  • декларация

Протест против изменението и допълнението на Закона за лечебните заведения организираха днес работещите в Комплексния онкологичен център във Враца. Те се обявиха за премахване от проекта на чл. 60 , в който се казва че КОЦ, Психо и кожните диспансери ще се слеят с многопрофилните болници.
„Вътре има една алинея, в която се казва, че ако това не бъде изпълнено до 1 година тези лечебни заведения ще се заличават. От както съм доктор такава дума „заличават" не съм чувал. Не вярвам, че някой би си помислил дори да заличава здравни заведения в България", коментира председателят на БЛС за врачанско и лекар в КОЦ д-р Росен Айков.

И врачански здравни работници излязоха на протест
netinfo

„Онкологичните центрове в България съществуват вече 60 години. Те извършват диспансерно наблюдение, докато болницата е заведение за активно лечение. При осъществяване на обединението ще се получи и дублиране на някои отделения и въпреки, че министърът говори за обединение на администрацията, а запазване на функциите - ако аз съм един добър мениджър и ме назначат за ръководител на обединените диспансери - ще запазя ли дублираните отделения - не! Ще изчакам месец - два да минат бурите и ще обединя отделенията. А според нас това е много, много лошо".

По думите на д-р Айков проблем ще се получи и с изпълнението на проекта с европейско финансиране за изграждане на лъчелечебния център. „В договора за изпълнение е посочено, че 5 години не трябва да се променя собствеността. Как правителството ще реши това - не зная"

И врачански здравни работници излязоха на протест
netinfo

По време на протеста беше прочетена Декларация от името на работещите в КОЦ, която ще бъде изпратена до министър-председателя с копие до други институции. Декларацията е подписана от около 160 човека от общо 200 работещи в КОЦ. Да подкрепят протеста на колегите си и да изразят идентично мнение с тях на протеста бяха дошли и работещи в кожния и психо диспансери.

До този момент бившите диспансери никога не са били част от структурата на многопрофилните болници. До 1998 година са били в обща структура „Обединени диспансери", след което всеки става отделно лечебно заведение. Преди няколко години диспансерите трябваше да се преименуват в центрове или специализирани болници.

И врачански здравни работници излязоха на протест
netinfo