Х-та юбилейна торлашка среща в Грълище
Х-та юбилейна торлашка среща в Грълище / Любомир Веселинов

Х-тата юбилейна среща на торлаците от двете страни на границата със Сърбия се състоя в с.Грълище. По специална покана на  сръбското дружество „Тимочана-Торлака” присъстваха активисти на Торлашко дружество „Ждребче”-Белоградчик, както и представители на торлашката общност от обшините Чупрене и Чипровци.

Гостите бяха посрещнати от духов оркестър „Златне трубе”- Княжевац, с ръководител Бокан Станкович. „Това е оркестърът, победител в надсвирването на духовите оркестри от цяла Сърбия в населеното място Гуча, състояло се през лятото на 2012г.  Бокан вложи цялото си умение, за да докаже, че не случайно свири на 5 музикални инструмента в оркестъра на Горан Бреговеч, а само преди 3 дни се е завърнал от гастроли в Австралия“, коментира Любомир Веселинов, председател на торлашко дружество „Ждребче”-Белоградчик. Гост на първата вечер бе кметът на община Зайчар Бошко Ничич.

Х-та юбилейна торлашка среща в Грълище
netinfo

Вторият ден българската делегация бе приета от Зоран Манчич – зам.-кмет на община Зайчар, който също се оказа торлак от село Витковац.

Вечерта в многофункционалния салон на културния дом в селото, където присъстваха повече от 600 души се състоя юбилейната турлашка среща. Участниците в нея бяха приветствани от Драган Митич, организатор от Грлище, Зоран Манчич, Драган Манчич – председател на Общински съвет Княжевац, Деян Кръстич – председател на Торлашко дружество „Тимочана-Торлака” и председателя на Торлашко дружество „Ждребче”.

Х-та юбилейна торлашка среща в Грълище
netinfo

Лидерите на торлашките дружества говориха за проведените съвместни инициативи и  насоките на работа, за близката връзка с местните власти и постигнатите положителни резултати, за актуалността на турлашката тема и др. От българска страна сред гостите бяха зам.-кметът на Белоградчик Антон Трифонов, кметът на Чупрене Ваньо Костин, председателят на общински съвет Чипровци, кметовете на селата Горни лом, Превала и Салаш. От сръбска страна – кметовете на Грълище, Връбица, Ново Корито, Мали извор и Яковац.

Х-та юбилейна торлашка среща в Грълище
netinfo

Ритуалът по символичната подялба на питката от кметовете на Грълище и Яковац, означаваше, че домакин през следващата пролет ще бъде село Яковац.

„Срещите на турлашките общности от двете страни на границата са едни дълбоко жадувани прояви. Те се очакват с голямо нетърпение и интерес и затова са толкова многочислени. Преминават с много емоция, настроение, веселие, зареждат с позитивизъм и оптимизъм. Тяхната атмосфера не може да се предаде с думи. Човек просто трябва да се потопи в нея и да я  преживее. Вече много млади хора участват в провеждането на срещите, около 40 процента.

Х-та юбилейна торлашка среща в Грълище
netinfo

Тази тенденция трябва да се съхрани и развие, защото младите хора трябва да знаят своя език, култура и корен. За Х-тата юбилейна турлашка среща ще се помни още дълго. За нея още много ще се говори, защото тя е един венец на всичко направено в цялостната работа на торлашките дружества. Домакините от село Грълище заслужават нашата голяма благодарност“, коментира още Л.Веселинов.

Х-та юбилейна торлашка среща в Грълище
netinfo